• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Imperije. Joseph Roth i Ivo Andrić

24 Mart 2023 Novosti 51 Views

10

Na međunarodnoj naučnoj radionici pod okvirnim naslovom Imperije. Joseph Roth i Ivo Andrić, koja se o okviru partnerstva Odsjeka za germanistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Katedre za njemačku književnost Univerziteta u Konstanzu od 20.- 25.03.2023. održava u inspirativnom ambijentu i simbolički važnom prostoru Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sudjelovalo je oko 30 profesora i studenata sa obje institucije. Osvijetljeni su različiti aspekti djela dvojice velikih pisaca koji su stvarali u historijskom kontekstu propasti starih evropskih imperija i nastanka novog političkog poretka u Evropi. Sudionici, među njima i Albrecht Koschorke, Maria Kuberg, Albert Dikovich, Vahidin Preljević, Naser Šečerović, Anja Orozović, Merjem Hodžić, dotakli su se tokom radionice i drugih tematskih kompleksa, kao što teorija imperije, dekadencija, a riječ je bilo i o drugim autorima, u čijim djelima se može primijetiti duga sjenka imperije, kao što su Robert Musil i Dževad Karahasan.

Više...

Mirsad Bećirbašić posjetio NUBBIH

24 Mart 2023 Novosti 38 Views

DSC 0320

U okviru obilježavanja Dana poezije, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, sa saradnicom mr. Adelaidom Grabovica, ugostio je  Mirsada Bećirbašića, istaknutog bosanskohercegovačkog književnika, autora brojnih djela za djecu i mlade.

Više...

Kurs/tečaj Upotreba programske opreme COBISS3/Preuzimanje zapisa i fond

20 Mart 2023 Novosti 53 Views

DSC 0024

Od 13. do 15. marta 2023. godine, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine održan je kurs/tečaj Upotreba programske opreme COBISS3/Preuzimanje zapisa i fond.

Više...

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić posjetio NUBBiH

17 Mart 2023 Novosti 63 Views

DSC 0221

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić posjetio je danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje se susreo sa direktorom NUBBiH dr. Ismetom Ovčinom i saradnicama.

Više...

Posjeta Laure Haugen NUBBiH

16 Mart 2023 Novosti 57 Views

1

Još jedna u nizu uspješnih posjeta gospodina Matthew Stevensona, urednika časopisa Harper`s, pisca, autora brojnih tekstova i eseja o politici, investicijama i historiji. Ovim povodom, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine ugostio je, sa saradnicama, pored gospodina Matthew Stevensona i gospođu Lauru Haugen, saradnicu za javnu diplomatiju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Više...
Stranica 1 od 28