• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

25 Novembar 2022 Novosti 10 Views

Svim građanima države Bosne i Hercegovine čestitamo 25. novembar - Dan državnosti BiH, sa željom da zajedničkim i kontinuiranim radom na polju obrazovanja i kulture unaprijedimo njen prosperitet i razvoj.

Više...

POLJIČKE ISPRAVE 2 – iz Zbirke Aleksandra Poljanića

24 Novembar 2022 Novosti 22 Views

POLJIČKE KORICE

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine u okviru svoje Edicije Memoria Bosniaca predstavlja svoje najnovije izdanje Poljičke isprave II – iz Zbirke Aleksandra Poljanića, koje je priredio, transkribirao i transliterirao doc. dr. Mehmed Kardaš.

Više...

Šest biblioteka Univerziteta u Sarajevu postale članice sistema COBISS.BH

23 Novembar 2022 Novosti 15 Views

download.png

1.jpg

Virtualna biblioteka Bosne i Hercegovine postala je bogatija za šest novih važnih članica sistema COBISS.BH. Riječ je o biblioteci Fakulteta islamskih nauka, Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Instituta za historiju i Orijentalnog instituta, te Biblioteci Univerziteta u Sarajevu.

Više...

27. GODINA OD POTPISIVANJA DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA

22 Novembar 2022 Novosti 21 Views

 

   
 

Važan i značajan čin za obustavljanje rata u Bosni i Hercegovini bio je potpisivanje Mirovnog sporazuma u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejton, 21. novembra 1995. godine. Potpisivanju je prethodila konferencija koja je trajala od 1. do 21. novembra, a Sporazum je zvanično  potpisan u Parizu, 14. decembra 1995. godine.

Više...

DR. ISMET OVČINA NA COBISS DANIMA U SKOPJU

17 Novembar 2022 Novosti 94 Views

1a

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, je na poziv direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“, Rametulla Kuçia, i direktora Instituta informacionih nauka IZUM iz Maribora,dr. Aleša Bošnjaka, učestvovao na Cobiss danima u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci „Sv. Kliment Ohridski“ u Skopju.

Više...
Stranica 1 od 26