• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH nominirala bh. kandidate za ALMA 2025. godinu

09 Maj 2024 Novosti 68 Views

alma_logo_web_1.jpg

Nakon zasjedanja Komisije za nominaciju bosanskohercegovačkih autora za ALMA 2025, te njenom odlukom, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je za Astrid Lindgren Memorial Award za 2025. godinu kandidirala tri istaknuta bosanskohercegovačka pisca za djecu i mlade i jednog ilustratora.

Nominacija za autora pripala je književnici Jagodi Iličić, te književnicima Huseinu Derviševiću i Ismetu Bekriću, dok je nominacija za ilustraciju pripala ilustratorici Saneli Husić Musabašić.

Književnica Jagoda Iličić već je dugi niz godina prisutna na književnoj sceni kao autor, ali i promotor pisane riječi. Još od ratnih godina kada je na ovim prostorima poticanje na dijalog, prihvatanje različitosti i vrijednost kulturnog angažmana trebalo graditi iznova, pa sve do posljednjih priznanja kojima je njezin trud nagrađen, Iličić se trudi obogatiti književnost novim naslovima ali i potaknuti djecu na čitanje. Taj misionarski posao na polju književnosti manifestovao se kroz niz projekata koje je ova književnica osmislila. Preko tv emisija za djecu „Put kroz Liliput“ koje promoviraju kulturne i književne vrijednosti iz okruženja, rada u prvom BiH Dječjem književnom klubu čiji je osnivač i idejni autor u svakom pogledu, pa sve do objavljenih autorskih izdanja koja su nagrađena prestižnim nagradama, ova autorica neumorno radi na promoviranju čitanja i vrijednosti kojima mlade ljude poučavaju dobre knjige. Iličić u svom radu surađuje s brojnim kulturnim institucijama u našem gradu, ali i šire. Okuplja oko zanimljivih, književnih tema umjetnike, članove školskih sekcija, ljubitelje književnosti, kulturne radnike. Njezine knjige djeca rado čitaju, igraju u obliku igrokaza na školskim i kazališnim scenama. Djela su joj prevedena na francuski, njemački, arapski i engleski jezik.

Husein Dervišević je bosanskohercegovački pisac rođen u Bihaću 28. decembra 1948. godine. Stvara u rodnom gradu više od pola vijeka i objavio je preko dvadeset naslova (iz dječjih knjiga, proze i kratkih priča). Pored književnih djela pisao je hronike, reportaže, komentare, te se bavio novinskom, dokumentarnom i umjetničkom fotografijom. Nagrađivan je više puta, a također se pojavljuje u čitankama i lektirama. “Prodavac osmeha” jedna je od njegovih najpoznatijih knjiga, koja je proglašena za knjigu godine na književnoj manifestaciji “Pjesničko prijateljstvo” 1984. godine.  Osim književnosti, nisu mu bile strane ni druge grane umjetnosti, pa ga mnogi u Bihaću poznaju kao voditelja radio emisija vezanih za rokenrol. Sarađivao je sa mnogim listovima i časopisima za djecu, gdje je objavljivao poeziju i proze. Njegove pjesme su prevedene na nekoliko jezika, uključujući engleski, italijanski, mađarski i turski, a za svoja djela je više puta nagrađivan.

Ismet Bekrić je rođen 26. maja 1943. godine u Banjoj Luci, BiH. Diplomirao je književnost i jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bio je dugogodišnji urednik u izdavačkoj kući “Glas” u Banjoj Luci. Također, bio je predsjednik Društva za izdavačku i književnu djelatnost u Bosni i Hercegovini. Godine 1993. prognan je iz rodnog grada i od tada živi u Ilirskoj Bistrici u Sloveniji. Jedan je od najznačajnijih dječjih autora u Bosni i Hercegovini. Poznat je kako na Balkanu, tako i na području Alpe-Jadrana. Njegova izvrsnost u ovoj oblasti prepoznata je kroz razne nagrade u regiji i šire: vodeće nagrade u Bosni i Hercegovini, poput godišnjih nagrada Književnog društva Bosne i Hercegovine, Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu, te pojedinih izdavačkih kuća; nagrade za književne opuse kao što su “Skender Kulenović”, “Stazama Đetinjstva”, “Vezeni Most”, “Vitez Bajke” i dr.; regionalne i europske nagrade kao što su “Zmajeva”, “Mali princ”, “Dječje carstvo” i nagrada Alpe Adria “Riječi bez Granica” za najbolje knjige u srednjoj Europi, odnosno regiji Alpe-Jadran. Bekrićeve pjesme i priče prevedene su na dvadesetak jezika.

Sanela Husić Musabašić je rođena 01.08.1985. godine u Banovićima. Svoje putovanje kroz umjetnost započela je upisom u srednju školu Primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Za vrijeme Srednje škole rodila se ljubav prema skulpturi pa se odlučila za studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. 2003. godine, na nagovor velikog bosanskohercegovačkog pisca za djecu, Šime Ešića, ušla je u svijet bajke i poželjela zauvijek ostati dijelom njega. Do danas se profilirala kao svojevrsni ambasador bajke, prije svega kroz ilustrovanje knjiga za djecu, ali i kroz angažman i rad sa djecom na očuvanju bajki od zaborava. Njene ilustracije su do danas obojile mnoge priče, bajke i pjesme, kako u knjigama tako i dječjim časopisima. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ULUBiH i Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije “Bajka” Sarajevo.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine nominacijsko je tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ www.alma.se. Fond nagrade od 530.000 € najveći je u svijetu za dječiju i književnost za mlade, te druga najvrijednija nagrada za književnost u svijetu.