• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U NUBBiH promovisana zbirka poezije „Svjedoci“ autora Omera Mičijevića

15 Februar 2024 Novosti 110 Views

IMG_4059.jpg

Zbirka poezije „Svjedoci“ autora Omera Mičijevića promovisana je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

Zbirka je nastajala u ratnom periodu, u kojoj autor kao 16. godišnji pripadnik ARBiH iz Mostara, poetikom svjedočenja tematizira rat i stradanja, naročito gubitak majke u ratu, koji je presudno odredio život pjesnika. Kao takva, zbirka je predstavljena kao opomena i sjećanje, a posvećena je svima onima koji su životom branili domovinu BiH.

Osim autora o zbirci su govorili i književnik dr. Edin Urjan Kukavica i dr. Ismet Ovčina.

Čitajući stihove autorove pjesme “Istina”, književnik dr. Edin Urjan Kukavica navodi kako zbirka pjesama “Svjedoci” predstavlja dva Omera iz dva različita vremenska perioda.

“Onaj iz 1994. i ovaj iz 2024. godine, koji svaki na svoj način svjedoče jednoj istini. Onaj iz 1994. - istinitosti i iskrenosti onoga što i kako piše, dok ovaj iz 2024. godine svjedoči istinitosti, iskrenosti i nepromijenjenosti osjećaja zapisanog prije 30 godina”, ističe Kukavica.

Dr. Ismet Ovčina kazao je kako pjesnik u svojim pjesmama, uže spasa nalazi u vjeri da spašava pravo na postojanje sebe i svoje domovine. Posebno je naglasio najupečatljiviji motiv ove zbirke, motiv majke koju lirski subjekt gubi u ratu neznajući niti gdje je niti kako stradala.

“Omerova sudbina gubitka majke koja je ubijena na nepoznatom mjestu, na nepoznat način i u nepoznato vrijeme, daje ovom motivu posebnost, ne samo što je činjenično motiviran, već i što je snažno i estetski uvjerljivo opjevan, bez jeftine patetike i sa velikim humanizmom”, naveo je Ovčina.

Autor poezije Omer Mičijević izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalnost publici što je imao priliku promovisati svoju zbirku pjesama “Svjedoci” upravo u NUBBiH, kao krovnoj instituciji svih biblioteka u BiH. Kazao je kako je stihove pisao bez posebnih književnih pretenzija, nastojeći da sačuva sjećanje i emociju na vrijeme agresije i ljude koji su se borili za odbranu domovine.

“Drago mi je, sa emotivne strane i naše sklonosti da zaboravljamo i pogrešne percepcije koju imamo, naročito mi koji smo sve ove strahote preživjeli i ubjedili  sebe da se to neće ponoviti, da našim novim generacijama koje uopšte o tome ne razmišljaju, možemo ispričati šta je to bilo što nas je uspjelo održati”, istakao je autor.

O knjizi je govorio i dr. Enes Kujundžić kazavši da je neophodno da Bosna i Hercegovina ima biografski leksikon kako bi u njemu ostali zapamćeni ljudi koji su dali dio svog duha, misli i znanja u izgradnji jednog društva u budućnosti.

Recenzije zbirke poezije “Svjedoci” potpisuju akademik Abdulah Sidran, prof. dr. Dijana Hadžizukić i doc. dr. Melida Travančić.