• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Novi priručnik u stručnoj Ediciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine "Bibliotečki klasifikacioni sistemi: priručnik za predmet Klasifikacija", Biljana Zarić

08 Mart 2024 Novosti 223 Views

DSC_0028.JPG

U izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine izašla je nova knjiga "Bibliotečki klasifikacioni sistemi: priručnik za predmet Klasifikacija", autorice  mr. sci. Biljane Zarić.

Ovaj priručnik proistekao je iz potrebe za literaturom koja će služiti kao podrška pri polaganju stručnih bibliotečkih ispita iz oblasti klasifikacije. Sažeto prezentirajući najpoznatije klasifikacione sisteme, priručnik ima za cilj pomoći ne samo kandidatima pri pripremi za stručne ispite, već i pružiti korisne informacije drugim bibliotekarima.

Važan dio priručnika posvećen je Univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji (UDK), koja se koristi u Bosni i Hercegovini i u svijetu. Klasifikacioni sistem je jezik za označavanje. Kao i svaki jezik klasifikacija ima svoje oznake i sintaksu, pa tako i UDK klasifikacioni sistem predstavlja specifičan jezik za označavanje.

Poseban naglasak u priručniku je stavljen na najpoznatije klasifikacione sisteme.

Klasifikacija u bibliotekarstvu predstavlja sistemsko organiziranje bibliotečke građe prema određenim kriterijima kako bi se olakšalo njihovo pretraživanje, identifikacija i pravilno smještanje unutar bibliotečkog prostora.

Klasifikacija u bibliotekarstvu igra ključnu ulogu u stvaranju uređenog i pristupačnog okruženja za korisnike, čime se poboljšava učinkovitost korištenja bibliotečkih resursa.

Ovaj priručnik pruža informacije o klasifikaciji kao neophodnom alatu u radu svake biblioteke.

Nadamo se da će biti široko prihvaćen i koristan, kako za one koji tek počinju s radom, tako i za iskusnije bibliotekare i bibliotečke djelatnike.

Očekujemo da ovaj priručnik  bude značajan izvor informacija o klasifikaciji za bibliotekare  na svim nivoima.