• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Sjednica Savjeta COBISS.Net-a - U fokusu Projekt razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.net-a

04 Juni 2024 Novosti 137 Views

Screenshot_6.jpg

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) i predsjednik Savjeta COBISS.net-a dr. Ismet Ovčina, predsjedavao je jedanaestom sjednicom tog savjeta, koja je održana putem Zoom aplikacije.

Glavna tema razgovora bila je Projekt razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.net-a, koji bi mogao pružiti finansijsku podršku bibliotekama članicama.

Sredstva će biti dodijeljena na osnovu akcionog plana i prijedloga, a IZUM (Institut informacijskih znanosti) preporučuje promociju novih funkcionalnosti ili uključenje novih biblioteka.

Na početku sjednice, usvojen je zapisnik sa prethodna dva sastanka, koji su preko ZOOM platforme održani u junu i oktobru 2023. godine. Također, tokom sjednice usvojen je i izvještaj o radu COBISS.net-a u 2023. godini. Predsjednik Savjeta COBISS.net-a, dr. Ismet Ovčina informisao je prisutne o realizovanoj konferenciji „COBISS dani 2024“, koja je održana 23. maja u Nacionalnoj i univerzitetskoj bibilioteci BiH.

Sjednici su prisustvovali direktori nacionalnih biblioteka i rukovodioci COBISS centara sedam zemalja - Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Albanije. Na sjednici su, također, prisustvovali Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM) i Bhanu Neupane, predstavnik UNESCO-a.

Direktor IZUM-a Aleš Bošnjak najavio je i 24. po redu Konferenciju COBISS 2024 koja će se ponovo održati pod sloganom “Zajedno gradimo poverenje u nauku i razvoj”. Govornici će biti renomirani domaći i internacionalni stručnjaci koji će predstaviti niz zanimljivih tema: mogućnost korištenja umjetne inteligencije u bibliotečkom softveru i bibliotečkim uslugama za korisnike, dostupnost servisa za ugrožene grupe, lansiranje novog tehnološkog rješenja za e-posudba knjiga COBISS Ela i uvođenje novih generacija bibliotečkog softvera (COBISS Lib, COBISS Cat i COBISS+), predstavljanje novih modela bibliografskih podataka i druge atraktivne i aktuelne teme.

IZUM već dugi niz godina organizuje tradicionalnu međunarodnu konferenciju COBISS, koja je stručni skup bibliotekara i istraživača šireg regiona. Teme konferencije su snažno isprepletene sa osnovnom delatnošću IZUM-a, koja se uglavnom odnosi na razvoj i rad sistema i servisa COBISS. Oni predstavljaju temelj bibliotečko-informacionog sistema u Sloveniji i drugim zemljama koje učestvuju u mreži COBISS.net.

Konferencija će biti održana 23. i 24. oktobra u Mariboru.

COBISS.net je važna regionalna mreža biblioteka koja pruža podršku bibliotečkim uslugama i promovira saradnju među bibliotekama u regiji. Ukupno 1.486 biblioteka iz regiona je uključeno u COBISS.net.

Kroz projekte kao što je ovaj, COBISS.net nastoji unaprijediti dostupnost informacija i jačati ulogu biblioteka u digitalnom dobu, saopćeno je iz NUB-a BiH.