• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U NUBBiH otvorena izložba posvećena Danu nezavisnosti BiH – “Historija i identitet”

29 Februar 2024 Novosti 147 Views

image00025.jpeg

Povodom dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine otvorena je izložba pod nazivom “Historija i identitet”.

Na izložbi je postavljena građa iz fondova Specijalnih zbirki NUBBiH i zbirke stare periodike, koja predstavlja historiju i kontinuitet Bosne i Hercegovine te borbu i dostignuća bh. naroda kroz vijekove.

Izložbu su otvorili dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH i Omer Mičijević, direktor Narodne biblioteke Mostar.

Ovo je prilika da posjetioci bolje upoznaju prošlost Bosne i Hercegovine, da se podsjete značaja slobode i nezavisnosti, ali i da razmisle o budućnosti i izazovima sa kojima se suočavamo.

Na jednom mjestu predstavljene su neprocjenjive rukopisne zbirke prepisivane stoljećima do prvih knjiga i novina štampanih u Bosni i Hercegovini, putopisa i arhivskih kolekcija bosanskohercegovačkih velikana. Na izložbi je predstavljena i karta “Il regno della Bossina diuiso nelle sue Prouincie principali”, italijanskog kartografa Giacoma Cantellija, izdata u Rimu 1686. godine, na kojoj je Bosna u centralnom fokusu, te je čini najstarijom kartom u kolekciji NUBBiH. Na karti je prikazan i dio Hercegovine. Cantellijeva karta predstavlja najznačajniju kartu BiH iz 17. stoljeća, na kojoj su jasno prikazane granice BiH, nazivi planina, kao i polja.

Izložbu su posjetili polaznici kursa “Bibliotečka pismenost”, kao i mnogi drugi zainteresirani posjetioci.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 29. februara do 15. marta 2024. godine.

Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!