• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija „Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih publikacija. 2017“, „Bosanskohercegovačke bibliografije serijskih publikacija. 2006 i 2007“

19 Decembar 2023 Novosti 137 Views

IMG-20231219-WA0037.jpg

U okviru Sajma “Knjige u nišama” Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine 15. decembra 2023. godine održala je promociju za tri nacionalne bosanskohercegovačke bibliografije koje su objavljene u 2023. godini. To su: „Bosanskohercegovačka bibliografija monografskihpublikacija. 2017“, „Bosanskohercegovačka bibliografija serijskihpublikacija. 2006“ i „Bosanskohercegovačka bibliografija serijskih publikacija. 2007”.

Promotori ovih publikacija bili su: dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Dženana Tuzlak, mr. komparativne književnosti i bibliotekarstva i rukovodilac Odjela bibliografije i Dragana Bogdanović, mr. sc. bibliotečko-informacijskih znanosti i bibliograf za serijske publikacije, dok je moderator promocije bila mr.  komparativne književnosti i bibliotekarstva Azra Smajić Gačević, rukovoditeljica Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine i bibliograf za članke koja je predstavila promotore i govorila o nacionalnoj bibliografiji kao zbirci bibliografskih zapisa o ukupnoj izdavačkoj produkciji jedne zemlje, čije je objavljivanje jedna od temeljnih funkcija svake nacionalne biblioteke, sredstvo koje omogućava nacionalnu bibliografsku kontrolu.  

Dr. Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik svih izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, ukazao je na rad bibliografa u Odjeljenju bibliografije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, kazavši da “nacionalna bibliografija nije samo popis knjiga, članaka i časopisa, već i arhiva našeg intelektualnog naslijeđa, ključni resurs koji obogaćuje obrazovanje i predstavlja neiscrpnu riznicu znanja.”  

Mr. Dženana Tuzlak koja je izradila „Bosanskohercegovačku bibliografiju monografskih publikacija za 2017” podsjetila je na zakonsku obavezu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine da izrađuje nacionalnu bibliografiju Bosne i Hercegovine, o čemu svjedoči i Uredba Narodne biblioteke Bosne i Hercegovine iz oktobra 1945. godine koja je odredila njen karakter, zadatke i organizaciju. Ona je istakla i značaj kontinuiranog rada na bosanskohercegovačkoj nacionalnoj bibliografiji u sistemu COBISS.BH (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi Bosne i Hercegovine), na temelju institucije obaveznog primjerka i obrađe građe de visu (sa izvorom u ruci), u skladu sa međunarodnim bibliografskim standardima i Komunikacionim formatom za mašinski čitljivo katalogiziranje i razmjenu bibliografskih informacija – COMARC/B koji omogućavaju pretraživanje svih bibliografskih zapisa u centralnom elektronskom katalogu Biblioteke.

 “Bosanskohercegovačka bibliografija monografskih publikacija za 2017. godinu“ sadrži 1.645 bibliografskih zapisa za knjige iz svih oblasti ljudskog znanja i umjetnosti. U Bibliografiju je uvršteno i 25 bibliografskih zapisa za elektronske knjige. Posljednjih godina zabilježen je porast broja knjiga na temu ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, menadžmenta, bosanskog jezika i historije Bosne i Hercegovine. Bibliografija je objavljena i u elektronskom izdanju na web stranici Biblioteke https://nub.ba/bibliografija/a/2017/index.html

Mr. sc. Dragana Bogdanović je navela podatak da se Bosanskohercegovačka bibliografija serijskih publikacija kao tekuća nacionalna bibliografija izrađuje u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine od 1977. godine. Ona je u okviru sistema COBISS.BH, u inicijalnoj podbazi BIBSER izradila „Bosanskohercegovačku bibliografiju serijskih publikacija. 2006“ i „Bosanskohercegovačku bibliografiju serijskih publikacija. 2007” u koje su uvršteni bh. časopisi, revije, godišnjaci, dnevni listovi, monografske serije i izvještaji sa naznačenom oznakom periodičnosti. Također, i ove bibliografije su izrađene de visu, na osnovu obaveznog primjerka i u skladu sa međunarodnim standardima. Za svaku serijsku publikaciju bilo je važno ispoštivati naznačenu učestalost izlaženja da bi se časopis smatrao relevantnim. Mr. sc. Dragana Bogdanović je precizirala da Bibliografija serijskih publikacija za 2006. godinu sadrži 301 bibliografski zapis za serijske publikacije u štampanom i elektronskom obliku, dok je za 2007. godinu obuhvaćeno 386 bibliografskih zapisa serijskih publikacija u štampanom i elektronskom obliku. Analizom obje bibliografije serijskih publikacija dolazi se do podatka da se u Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou izda preko 300 naslova serijskih publikacija. Više od 30% serijskih publikacija ima i elektronski dokument. Povećava se broj serijskih publikacija koje imaju elektronsko izdanje. Ona je istakla i da su serijske publikacije najaktualnije publikacije u trenutku njihovog nastajanja, kao i činjenicu da za svaki časopis važnu ulogu imaju urednici i redakcija.