• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U NUBBiH održan književni susret za djecu

14 Decembar 2023 Novosti 212 Views

IMG_2827.jpg

U organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine održan je književni susret i druženje za djecu sa bosanskohercegovačkim piscima za djecu i mlade, Fahrudinom Kučukom i Bajruzinom Hajrom Planjcem.

Fahrudin Kučuk, kao autor i Bajruzin Hajro Planjac kao promotor čitanja nominirani su kandidati za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ 2024 (ALMA), a koje kao nominacijsko tijelo iz BiH predlaže Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Veselom druženju i zabavi prisustvovali su učenici trećih razreda JU Osnovne škole “Zahid Baručija” iz Vogošće, u pratnji učiteljica i direktora škole. Dobrodošlicu je đacima poželio bh. književnik Mirsad Bećirbašić, koji je ujedno moderirao susret i govorio o značaju dječje nagrade Astrid Lindgren. Na druženju sa piscima, kao domaćin, publiku je pozdravio i poželio dobrodošlicu direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina.

Uz druženje i zabavu, scenski program bio je obogaćen pjesmom, pričanjem priča, čitanjem bajki i stihova iz pjesmi, a mališani su dobili brojne poklone, knjige i paketiće.

Djeca su također imala priliku aktivno učestvovati u susretu, razgovoru, razmjeni iskustava, ali i predstaviti se publici, drugarima i pisicima sa nekoliko scenskih tačaka koje su vrijedno pripremali baš za ovu prigodu. U znak zahvalnosti, NUBBiH je uručila zahvalnice OŠ “Zahid Baručija” i njenim đacima, za doprinos i sudjelovanje na književnom susretu za djecu povodom predstavljanja kandidata Astrid Lindgren Memorial Award 2024.

Za vesele i slatke trenutke pobrinula se maskota “MAZA” iz kompanije KLAS d.o.o. Sarajevo, koji su za mališane pripremili svoje ukusne i razvnovrsne delicije, torte i slatkiše.