• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH u posjeti Gradskoj biblioteci u Travniku i Gradskoj knjižnici u Busovači

29 Novembar 2023 Novosti 101 Views

T1.jpg

U okviru redovnih radnih posjeta i opće međubibliotečke saradnje, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, sa saradnicama, pojetio je JU Gradsku biblioteku u Travniku i JU Gradsku knjižnicu u Busovači.

U Travniku se susreo i razgovarao sa direktorom JU Gradske biblioteke Travnik, dr. Dženanom Kosom i njegovim saradnicama.

Direktor JU Gradska biblioteka Travnik, dr. Dženan Kos, upoznao je goste iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine o završenim projektima renoviranja Centralnog i Dječijeg odjeljenja Gradske biblioteke Travnik, stanjem bibliotečkog fonda u oba odjeljenja, uspostavljenoj Književnoj nagradi Andrićevih dana, otvorenoj književnoj sceni, planovima i tokovima realizacije projekta „Nabavka bibliobusa i uspostava rada pokretne biblioteke na području općine Travnik“ i drugim važnim pitanjima bibliotečke djelatnosti u Travniku.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine ustupila je BZK „Preporod“ Travnik primjerke časopisa „Divan“ od broja 21 do broja 40 za potrebe nastavka projekta „Digitalizacija časopisa DIVAN“ koji BZK „Preporod“ Travnik realizira u saradnji sa Gradskom bibliotekom Travnik. Inače, ova biblioteka ima fond od oko 45 000 bibliotečkih jedinica.

Ovom prilikom, upriličena je i posjeta Memorijalnom muzeju “Rodna kuća Ive Andrića”.

Predstavnici NUBBiH posjetili su i JU Gradsku knjižnici u Busovači, gdje su se sastali i razgovarali sa ravnateljicom JU Gradske knjižnice Busovača, Ankicom Mravak i njenom saradnicom. Gradska knjižnica Busovača ima fond od oko 23 000 bibliotečkih jedinica.

Domaćini biblioteka iz Travnika i Busovače predstavili su rezultate rada Biblioteke u prethodnom periodu i planove za budući razvoj.

U cilju unapređenja saradnje i razvoja bibliotečke djelatnosti, razgovaralo se i o značaju i ulozi biblioteka unutar obrazovnog procesa, razvoju i očuvanju znanja kao društvenog dobra, uslovima rada pomenutih biblioteka, strategijama razvoja bibliotečke djelatnosti, te nastavku i unapređenju uzajamne saradnje.

Prilikom posjete, dr. Ismet Ovčina uručio je paket knjiga, dar Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine  pomenutim bibliotekama, među kojima je i nekoliko naslova iz bogate izdavačke produkcije Biblioteke, a koji će dodatno obogatiti bibliotečki fond JU Gradske biblioteke Travnik i JU Gradske knjižnice Busovača.