• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH u posjeti Gradskoj biblioteci Zenica i Gradskoj biblioteci Kakanj

04 Decembar 2023 Novosti 95 Views

IMG_2591.jpg

U okviru redovnih aktivnosti obilazaka i podrške bibliotekama Bosne i Hercegovine, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, sa saradnicama posjetio je JU Gradsku biblioteku u Zenici i JU Gradsku biblioteku u Kaknju.

Predstavnici NUBBiH najprije su posjetili JU Gradsku biblioteku Zenica, gdje su se sastali sa direktorom Biblioteke, dr. Nerminom Ormanovićem i rukovodiocem za izdavaštvo i marketing ove institucije, Midhatom Kasapom.

Ovom prilikom razgovarano je o radu biblioteke, njenim potrebama, radu i značaju COBISS sistema, te tekućim i planiranim aktivnostima i projektima. JU Gradska biblioteka Zenica posjeduje fond od oko 107.000 bibliotečkih jedinica.

Direktor Ormanović upoznao je goste sa rezultatima rada Biblioteke u prethodnom periodu i planove za budući razvoj. Gradska biblioteka Zenica bilježi do sada brojne promocije, predavanja i radionice za djecu i odrasle, kao i posljednju uspješno završenu manifestaciju “Mjesec knjige 2023.”. U sklopu ove manifestacije održano je 15 programa, sa preko 30 učesnika, gdje se govorilo o poeziji, prozi, drami, umjetnosti, filozofiji, sociologiji, politici, itd.

Predstavnici NUBBiH, na čelu sa direktorom Ovčinom, posjetili su i JU Gradsku biblioteku Kakanj, gdje su se susreli sa direktorom Biblioteke Senadom Čišijom i saradnicima.

Bilo je govora o ulozi Biblioteke u kulturnom životu Kaknja, a posebno je istaknut značaj koji ima promoviranje knjiga najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca, kao i književnosti za različite uzraste. Direktor Čišija je upoznao goste iz NUBBiH sa dosadašnjim i planiranim aktivnostima Biblioteke, s posebnim osvrtom na Stručni skup Društva bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine pod nazivom "Nove mogućnosti, novi pristupi”, koji će se održati  u JU Gradska biblioteka Kakanj, 5. decembra 2023. godine sa početkom u 10 sati, a svi zaniteresirani moći će prisustvovati skupu.

Bibliotečki fond Gradske biblioteke Kakanj broji oko 60.000 bibliotečkih jedinica različitih vrsta, od čega najveći broj pripada školskoj i fakultetskoj literaturi. Ova biblioteka, posebno se može pohvaliti svojom “Poljoprivrednom bibliotekom” koja sadrži veliki broj knjiga i druge stručne literature iz oblasti ratarstva, povrtlarstva, voćarstva, stočarstva, pčelarstva, i jedna je od biblioteka sa najbogatijim fondom iz  oblasti poljoprivrede, u ZE-DO kantonu.

Na kraju posjete, istaknuta je obostrana želja za nastavak i unapređenje uzajamne saradnje između pomenute dvije institucije.

Direktor Ovčina uručio je bibliotekama vrijednu donaciju knjiga iz bogate izdavačke produkcije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, za potrebe njihovih korisnika.