• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH na 2. Naučnoj internacionalnoj konferenciji bibliotekara u Mostaru

10 Novembar 2023 Novosti 146 Views

slika_2.jpg

U Mostaru je od 19. do 21. oktobra 2023. godine održana 2. Naučna internacionalna konferencija bibliotekara „Biblioteke za bolje sutra“, koja je okupila bibliotekare iz regije. Organizator je Narodna biblioteka Mostar na čelu sa direktorom, Omerom Mičijevićem i vrijednim kolegicama i kolegama iz Biblioteke.

Najavljena su izlaganja 38 bibliotekara sa prostora cijele regije. Svojim izlaganjima su 19. 10. 2023. uzele učešće u radu ovoga naučnog skupa mr. Azra Smajić Gačević, v. d. rukovoditeljica Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine i mr. sc. Dragana Bogdanović, bibliograf Centra za bibliografiju BiH i obnovu Bosniace.

Azra Smajić Gačević je prezentirala svoj rad na temu Virtualna biblioteka Bosne i Hercegovine (VIBBIH): izazovi i dostignuća, a Dragana Bogdanović je tematski bila fokusirana na teme predstavljene u svom izlaganju Autorsko pravo, biblioteke, umjetna inteligencija. Treba istaći i angažman kolege Aldina Huskića, referenta za komercijalno-tehničke poslove NUBBIH, koji je kao dio tima Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH prisustvovao Naučnoj internacionalnoj konferenciji zajedno sa kolegicama Bogdanović i Smajić Gačević. Kolega Huskić je imao zadatak dostave obaveznog primjerka u Narodnu biblioteku Mostar.

Druga naučna internacionalna konferencija bibliotekara je bila veoma uspješna i sa zadovoljstvom očekujemo susret slijedeće, 2024. godine i nove teme.

Fotografije: izvor web site Narodne biblioteke Mostar