• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija 27. broja časopisa „Bosniaca“ i edukacija za bibliotekare Tuzlanskog kantona, održani u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla

09 Novembar 2023 Novosti 72 Views

DSC 0853 Medium

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine promovisali 27. broj časopisa “Bosniaca” i održali edukaciju za bibliotekare sa područja Tuzlanskog kantona.

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla, u okviru obilježavanja “Mjeseca knjige“, organizirala je i aktivnosti posvećene bibliotekarima i stručnom usavršavanju u ovoj oblasti. Tim povodom, u službenoj i radnoj posjeti Tuzlanskoj biblioteci bili su predstavnici Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine, direktor dr. Ismet Ovčina, mr. Adisa Žero i mr. Azra Smajić Gačević.

U ponedjeljak, 6. novembra 2023. godine, održana je promocija 27. broja časopisa “Bosniaca“, koji izdaje Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine. Direktor dr. Ovčina, kao glavni i odgovorni urednik časopisa, osvrnuo se na same početke i razloge pokretanja časopisa, koji se vežu za spaljivanje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine 25./26. avgusta 1992. godine:

– Potreba da se akademskoj, stručnoj i široj zajednici, znanstveno utemeljenim argumentima, objasne društvena dešavanja uništenja institucije od državnog i kulturno-nacionalnog značaja, zatim spaljivanja ogromnog i izuzetno vrijednog fonda i pisanog blaga, te, shodno tome, i oslabljivanja velikog dijela bibliotečke i baštinske djelanosti, dovela je do nastanaka i profiliranja časopisa „Bosniaca“, rekao je dr. Ovčina.

“Bosniaca“ izlazi i u štampanoj i u online verziji, te prati savremene intelektualne i znanstvene tokove i standarde, i na znanstvenim i stručnim temeljima i pretpostavkama, kontinuirano promovira informaciono-bibliotečku djelatnost, čime direktno oblikuje i unapređuje bibliotečko stanje i svijest unutar bosanskohercegovačke, ali i regionalne zajednice. O važnosti i uticaju ovog časopisa, govorila je i njegova urednica, mr. Adisa Žero, naglasivši da je na citiranost radova objavljenih u njemu posebno uticala odluka da časopis izlazi dvojezično.

– Časopis je indeksiran u brojnim međunarodnim bazama podataka, kao što su Web of Science, EBSCO, ERIH PLUS, ROAD, DOAJ, Ici Journals Master List i druge, a najnovija vijest kojom se posebno ponosimo je da smo upravo uvršteni u bazu Scopus. Evaulacijski tim Scopusa je zaključio da članci, posebno u novijim brojevima, obuhvataju aktualne trendove u bibliotečkoj i/ili informacijskoj nauci, uključujući otvoreni pristup, analizu utjecaja istraživanja, digitalizaciju i očuvanje, naučnu komunikaciju itd., što njegov sadržaj čini međunarodno relevantnim. Ovo je i značajan korak u daljnjem razvitku časopisa Bosniaca i veliko priznanje uredništvu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i akademskoj zajednici BiH u dosadašnjem radu, rekla je u svom izlaganju mr. Žero.

U razgovoru sa vršiocem dužnosti direktora NUB “Derviš Sušić“ Tuzla, Sanjom Dukić, predstavnici NUB BiH su analizirali stanje u bibliotečkoj djelatnosti, izazove koji su pred savremenim bibliotekama i okolnosti u kojima se nalaze biblioteke u Bosni i Hercegovini. Ovom posjetom je pružena podrška Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla u daljnjem radu i stvoreni su preduslovi za aktivniju međusobnu saradnju.

U utorak, 7. novembra 2023. godine, održano je predavanje za bibliotekare „Trenutno stanje u COBISS sistemu i iskustva iz prakse“, na kojem je mr. Azra Smajić Gačević, ispred Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine, pregledom postignuća članica COBISS sistema u Bosni i Hercegovini, iznijela sve mogućnosti koje on nudi. COBISS sistem (kooperativni online bibliografski sistem i servis) je proizvod Instituta informacijskih znanosti “IZUM” iz Slovenije i predstavlja organizacioni model koji se koristi za povezivanje biblioteka u jedinstven bibliotečko-informacioni sistem sa uzajamnom katalogizacijom, te ima mnoge funkcije virtualne biblioteke što predstavlja i sam vid poslovanja svake biblioteke danas.

Bilo je prilike da se govori i o brojnim poteškoćama i problemima u kojima se pojedine biblioteke nalaze, što je opet pokazatelj da se rješenje nalazi u većoj saradnji između biblioteka, intenzivnijoj komunikaciji između bibliotekara i uvezivanju u jedinstven bibliotečko-informacioni sistem.

– Samo zajedno, oslanjajući se jedni na druge, možemo mijenjati svijest o važnosti biblioteka, kako među potencijalnim korisnicima, tako i među samim bibliotekarima. Na taj način ćemo stvoriti preduslove da ponudimo korisnicima usluge koje su u opisu poslova savremene biblioteke, rekla je vršilac dužnosti direktora NUB “Derviš Sušić“ Tuzla, Sanja Dukić.

Na kraju ove uspješne posjete, Sanja Dukić se zahvalila direktoru dr. Ovčini i predstavnicima Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine na podršci i saradnji, jer su ovakve aktivnosti poticajne za ciljeve koji su zajednički svim našim bibliotekama.