• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Predstavnica NUBBiH na regionalnom stručnom skupu „Od zajedničkog kataloškog pravilnika do Izjave o međunarodnim kataloškim načelima i dalje“

08 Novembar 2023 Novosti 142 Views

Slika_1_-_NBS.jpg

U organizaciji Narodne biblioteke Srbije 19. i 20. oktobra u Beogradu, održan je regionalni stručni skup pod nazivom „Od zajedničkog kataloškog pravilnika do Izjave o međunarodnim kataloškim načelima i dalje“.

Skupu je prisustvovalo više od 130 bibliotekara – iz nacionalnih biblioteka u regionu, bibliotekara iz različitih tipova biblioteka u Srbiji, profesori i studenti Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu i Katedre za bibliotekarstvo Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Tokom dva dana Skupa bibliotečki stručnjaci iz cijelog regiona predstavili su svoje radove na teme otvorenih biblioteka, otvorenog znanja, metapodataka, dostignuća iz oblasti katalogizacije i klasifikacije na nacionalnoim nivou, normativne kontrole, obrazovanja katalogizatora i primjere dobre prakse.

Uvodno izlaganje održala je Ana Savić, predsjednik programskog odbora Skupa i načelnica Odjeljenja monografskih publikacija, službe CIP-a i ISBN agencije.

Na Skupu je sudjelovala i predstavnica Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Dženana Tuzlak, rukovodilac Odjeljenja bibliografije koja je imala izlaganje na temu „Od lisnog do elektronskog kataloga : izazovi i dostignuća“. U svome radu ona je govorila o historijskom razvoju različitih vrsta kataloga u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, od njenog osnivanja 1945. godine pa sve do danas. Rad na formiranju, ažuriranju i razvoju bibliotečkih kataloga u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine značajan je segment bibliotečkog poslovanja koji nam zapravo otkriva i njen razvojni put. To je put koji traje već punih 78 godina u različitim političkim, društvenim i kulturnim okolnostima.

Na Skupu je istaknuta neophodnost uspostavljanja ovakvog vida saradnje u oblasti katalogizacije i klasifikacije, otvoreno je više stručnih pitanja i tema o kojima bi se govorilo na budućim regionalnim okupljanjima bibliotekara. Jedna od glavnih poruka Skupa jeste i „zajedničko zalaganje za nastavak i snažnu afirmaciju regionalne saradnje među bibliotekama na svim nivoima“.

U okviru Skupa otvorena je i izložba „Katalogizacija i klasifikacija od Šafarikovog inventara do onlajn kataloga“, autorica Branke Ristivojević i Nataše Goranović-Prlja.