• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Predstavnica ISSN nacionalnog centra BiH na 48. sastanku direktora nacionalnih ISSN centara

03 Novembar 2023 Novosti 148 Views

4.jpg

U Briselu je održan 48. sastanak direktora nacionalnih ISSN centara, u Kraljevskoj biblioteci Belgije (Bibliothèque royale de Belgique).

Na sastanku je učestvovalo je 37 predstavnika Nacionalnih ISSN centara iz raznih zemalja svijeta, a među njima i mr. Anja Mastilović, šefica Odjela Periodike NUBBiH, bibliotekarka ISSN nacionalnog centra Bosne i Hercegovine, članica ISSN grupe za reviziju standarda i članica ISSN upravnog odobra u periodu od 2022-2024. godine.

Uz radne sesije, mr. Mastilović je na sastanku imala i izlaganje na temu “ISSN nacionalni centar Bosne i Hercegovine”, gdje je govorila o konkretnim I dinamičnim aktivnostima i rezultatima ovog Centra, koji djeluje u okviru Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine te odgovorno obavlja svoju zahtjeevnu ulogu na zadovoljstvo korisnika I domaće javnosti I naravno na zadovoljstvo Međunarodnog Centra u Parizu.

ISSN je svjetska mreža za identifikaciju serijskih publikacija. Osnovana je u sklopu UNESCO-ova programa UNISIST i djeluje uz pomoć UNESCO-a i Vlade Republike Francuske, a čine je 93 nacionalna centara. Registar ISSN-a broji preko 2,3 miliona zapisa serijskih publikacija, čiji se broj svakodnevno mijenja.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je pristupila mreži ISSN 1998. godine i od tada aktivno učestvuje u radu mreže sa publikacijama registrovanim i izdatim u Bosni i Hercegovini.

Također, 36. sastanak ISSN mreže je održan u Sarajevu, 2011. godine, u organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteka Bosne i Hercegovine. Na njemu, osim članova ISSN mreže iz nacionalnih centara, sastanku su prisustvovali i posmatrači iz srodnih agencija u svijetu kao što su ISBN, ISMN, EDINA, dok je sastankom predsjedavala Françoise Pelé, tadašnja direktorica Međunarodnog ISSN centra, koji ima sjedište u Parizu.