• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH obilježila 78 godina postojanja i rada

01 Novembar 2023 Novosti 165 Views

IMG_20231031_121229.jpg

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obilježila je 78. godišnjicu kontinuiranog rada i postojanja u misiji kulture, obrazovanja i nauke.

Direktor NUB-a BiH dr. Ismet Ovčina je, uz dobrodošlicu gostima svečanosti - profesorima, akademicima, predstavnicima kulturnog i javnog života, te ministrici Federalnog ministra obrazovanja i nauke prof. dr. Jasni Duraković i predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ukazao na važnost NUB-a BiH - institucije koja obilježava 78 godina kontinuiranog postojanja i rada i koja je pored brojnih prepreka, kojima svjedoči kroz historiju, a i danas, uspjela ne samo opstati, nego i kontinuirano ostvarivati svoju istinsku misiju u razvoju kulture, obrazovanja i nauke.

„Punih trideset-ak godina uposlenici i rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine bore se vlastitim snagama, da sačuvaju dignitet ne samo Biblioteke kao riznice znanja i obrazovanja, već, prije svega, Biblioteke kao perjanice i okosnice kulturno-nacionalnog identiteta općenito, baštineći najvrjednije pisano naslijeđe koje predstavlja ishodište znanja o vlastitom historijskom biću“, istakao je direktor Ovčina.

U svom govoru, Ovčina je naglasio da je slučaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine paradigmatičan primjer odnosa države i svih nivoa vlasti prema ključnim društveno-kulturnim i institucionalnim pitanjima.

„Zabrinjavajuće je da država ne prepoznaje da Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, kao ustanova pisanog, dokumentarnog i intelektualnog naslijeđa Bosne i Hercegovine svjedoči o višestoljetnom životu Bosne i Hercegovine, njen historijski kontinuitet, duhovnu tradiciju i, u konačnici, njenu državotvornost i suverenitet, a o čemu zorno svjedoče fondovi iz naših zbirki, koje baštinimo i ljubomorno čuvamo i dajemo na korištenje svima zainteresiranima. Ovdje napominjemo da su Specijalne zbirke NUBBiH nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine“, naveo je direktor NUB-a BiH.

Naglašava i kako se sredstva za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH iz godine u godinu smanjuju, bez pravog i jasno definiranog razloga, te da NUBBiH nije ni na jednom nivou vlasti budžetski korisnik, već se finansira putem grantova, na koje aplicira, a ni ti grantovi nisu dovoljni za nesmetan rad u punom kapacitetu.

Ovčina je istaknuo i pohvalan primjer federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, uz podršku Vlade Federacije, koji kontinuirano podržava rad ove institucije, prepoznajući transcendirajuće vrijednosti istinskog obrazovanja, nauke i kulture koju Biblioteka nudi i promovira, a što je u službi građenja boljih prilika za opći društveni napredak.

Ministrica Federalnog ministra obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković čestitala je direktoru Ovčini i svim uposlenicama Biblioteke na obliježavanju 78 godina postojanja i rada NUBBiH.

„Svim uposlenicama NUB-a BiH želim uspješan daljni rad, da taj rad bude nadogradnja na ono što već imamo i posjedujemo, a to je ogromno bogatstvo i ponos svih nas“, istakla je ministrica Duraković.

Povodom manifestacije obilježavanja 78 godina od osnivanja NUB-a BiH upriličena je svečanost dodjele naučnih, visokoškolskih i stručnih izdanja javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH. Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković uručila je svim univerzitetskim bibliotekama na području Federacije BiH komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature, u okviru kontinuiranog projekta Ministarstva kojim se želi dodatno poboljšati bibliotečki fond svih javnih visokoškolskih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U povodu obilježavanja 78 godina postanja i rada NUBBiH, upriličena je i izložba „Iz fondova NUBBiH“ gdje je predstavljen dio kulturno-historijskog blaga koji baštini, čuva i daje na korištenje svima.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 30. novembra 2023. godine.