• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Šest javnih univerzitetskih biblioteka u FBiH dobilo recentna izdanja naučne i stručne literature

31 Oktobar 2023 Novosti 131 Views

IMG_20231031_124251.jpg

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković je predstavnicima šest javnih univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH uručila recentna izdanja naučne i stručne literature.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke već nekoliko godina za sve univerzitetske biblioteke u FBiH osigurava značajan broj recentnih naučnih izdanja i stručne literature.

Ministrica Duraković je podsjetila da je resorno federalno ministarstvo u okviru različitih programa podrške u oblasti bibliotečke djelatnosti u FBiH od 2007. godine do danas uložilo više od 5,5 miliona KM.

- Mi danas dodjeljujemo 67 naslova, odnosno 514 primjeraka knjiga. Od 2012. godine do danas dodijeljeno je 7.880 naslova, odnosno 27,834 primjeraka knjiga – kazala je Duraković.

Ona smatra da bi više napora trebalo uložiti u digitalizaciju bibliotečke građe.

U tom smislu, u junu ove godine, podsjetila je, potpisan je redovni godišnji Ugovor o implementaciji, održavanju i ažuriranju sistema "Current Research Information System e-CRIS“ u vrijednosti od 21.000 KM. Ugovor je potpisan na osnovu Programa utroška sredstava ministarstva za ovu godinu.

Rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke "Džemal Bijedić“ u Mostaru Edita Mulaosmanović je kazala da su naslovi knjiga izuzetno vrijedni i skupi. Izrazila je zadovoljstvo što će takvi naslovi naći mjesta u univerzitetskoj biblioteci, a najviše će obradovati korisnike koji će u njima tražiti potrebno znanje.

Svečanost dodjele naučnih, visokoškolskih i stručnih izdanja javnih univerzitetskih biblioteka u FBiH upriličena je povodom manifestacije obilježavanja 78 godina od osnivanja NUB-a BiH.

Za tu priliku, otvorena je i izložba specijalnih zbirki iz stare periodike, a direktor NUBBiH Ismet Ovčina je kazao kako je ponosan s tim fondovima, jer su specijalne zbirke NUB BiH već tri godine i nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine.

Upozorio je na neophodnost rješavanja pravnog i finansijskog statusa NUB BiH, koji je, kako je naglasio, "planetarni stradalnik i prepoznatljiva institucija kulture, obrazovanja i nauke u BiH, ali i šire“.

Izvor teksta: (FENA) L. A.