• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Ovčina na Međunarodnom skupu „Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva“ u Puli

27 Oktobar 2023 Novosti 138 Views

1PULA.jpg

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina učestvovao je na 3. međunarodnom stručnom skupu “Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva“ koji je održan (26.10. - 27.10.2023. godine) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Hrvatska).

Treći po redu međunarodni stručni skup razmatrao je proces digitalne transformacije službenih publikacija i državnih informacija, te njihovu ulogu u procesu izgradnje digitalnog društva. Skup je za cilj imao omogućiti daljnje širenje službenih publikacija u novim medijima, unapređivanje digitalnih usluga biblioteka, te usvajanje digitalnih znanja i vještina koje će podići razinu osposobljenosti zaposlenika biblioteka za rad sa službenim informacijskim izvorima u funkciji jačanja svijesti o njihovoj važnosti, edukacije korisnika, sve sa ciljem izgradnje digitalnog društva.

Kroz izlaganja domaćih i stranih stručnjaka, rasprave učesnika i okrugli stol, razmijenjena su iskustva, kako bi se što bolje upoznali sa novim modelima službenim publikacijama i njihovoj ulozi u razvoju digitalnog društva, te ovladavanjem vještinama digitalnih usluga u pristupu službenim publikacijama u novim okolnostima.

Ovčina je na stručnom skupu govorio o temi „Digitalna transformacija službenih publikacija u Bosni i Hercegovini“, navodeći da je u Bosni i Hercegovini, digitalizacija službenih publikacija postepeni proces koji je u toku i da neki od primjera službenih publikacija koje su digitalizirane ili se digitaliziraju u Bosni i Hercegovini uključuju zakone i propise, Službeni list Bosne i Hercegovine, javne registre, sudske prakse, izvještaje, strategije i sl.

Druga značajna prednost digitalne transformacije je povećana transparentnost. Objavljivanje službenih publikacija u digitalnom formatu omogućava građanima da prate rad javnih institucija, zakone, pravila i regulative. Ovo doprinosi transparentnosti procesa donošenja odluka i povećava odgovornost javnih službenika, istakao je Ovčina u svom izlaganju.

Izlaganje su pripremili dr. Ismet Ovčina i mr. Azra Smajić Gačević, bibliograf za članke i rukovoditeljica Virtualne biblioteke BiH (VIBBIH).

Direktor Ovčina je ujedno i član programskog i organizacijskog odbora navedenog skupa, a koji čine: Tatijana Petrić, Nadia Bužleta, Blaženka Kotur Peradenić, Dolores Mumelaš, Anita Katulić, Ivana Radenović, Irena Pilas, Jasenka Pleško (HKD), dr. Ismet Ovčina (NUBBiH).

Skup je održan u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za državne informacije i službene publikacije i Gradske knjižnice i čitaonice Pula, te uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule i Istarske županije.