• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Ovčina na 10. jubilarnoj konferenciji direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope u Sjevernoj Makedoniji

06 Oktobar 2023 Novosti 162 Views

print.jpg

Na poziv direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“ Skopje, Rametulla Kuçia, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina prisustvuje 10. jubilarnoj konferenciji direktora nacinalnih biblioteka jugoistočne Evrope (SEENL), u organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“ Skopje, koja se održava u Strugi (Sjeverna Makedonija) od 4. do 6. oktobra.

Tokom konferencije otvorena je izložba plakata na kojima su predstavljene posebne zbirke u NUB "Sv. Kliment Ohridski" kroz reprodukcije bibliotečkih dobara proglašenih kulturnim naslijeđem od posebnog i izuzetnog značaja, kao i drugih materijala, praćenih sažetim informativnim tekstovima na makedonskom i engleskom jeziku, a osvrt na izložbu održao je programski menadžer Jovica Tasevski.

Tema konferencije bila je "Trendovi u bibliotekarskoj operaciji". Pozdravne govore na početku konferencije održali su zamjenik ministra kulture iz Sjeverne Makedonije, Daim Luçi i direktor NUB "Sv. Kliment Ohridski" Rahmetula Kuçi. Skup su pozdravili i o temi govorili: Frank Schultz, predsjedavajući Konferencije evropskih nacionalnih biblioteka (CENL), Piro Miša, direktor Nacionalne biblioteke Albanije, Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Judit Gerencher, zamjenik direktora Nacionalne biblioteke Mađarske, Mehmet Demir, zamjenik direktora Nacionalne biblioteke Turske i Aleš Bošnjak, direktor Instituta za informacione nauke iz Maribora (IZUM), Slovenija.

Direktor Ovčina je na konferenciji govorio o temi “Uloga i odgovornost nacionalnih biblioteka”, te je u svom obraćanju istakao velike napore Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koje ulaže u podsticaj razvoja i implementaciju projekata i inicira razvoj moderne i savremene bibliotečko-informacione mreže, usklađene sa evropskim i svjetskim bibliotečkim standardima.

U svom izlaganju, Ovčina je naglasio da i nakon svih ratnih nedaća koje su zadesile NUBBiH, u avgustu 1992. godine, kada je u požaru koji je "progutao" zgradu Vijećnice, izgorjelo oko 90% bibliotečkog fonda, ova institucija nikada nije prestala sa radom.

Na konferenciji su usvojeni zaključci za kontinuirano praćenje trendova i implementaciju novosti u bibliotečkim aktivnostima, posebno u oblasti digitalizacije i automatizacije procesa, daljeg unapređenja i intenziviranja bilateralne i multilateralne saradnje nacionalnih/državnih biblioteka u regionu, pokretanje zajedničkih projekata, dijeljenje iskustava i slično.

Dogovorena je i naredna 11. Konferencija nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope koja će biti održana u Crnoj Gori 2024. godine.

Drugog dana Konferencije bit će održana sjednica Savjeta COBISS.net-a, kojom će predsjedavati dr. Ismet Ovčina, inače predsjednik Savjeta COBISS.net-a.