• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH predstavila bogatu izdavačku produkciju na IX Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici

02 Oktobar 2023 Novosti 156 Views

S3.JPG

Ovogodišnje, IX izdanje Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici završeno je tribinom "Žene i romani - crnogorske spisateljice u romanesknom žanru".

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je učešćem na IX Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici, aktivno i dostojanstveno predstavila NUBBiH, te svoju bogatu izdavačku produkciju, kao i državu BiH. U okviru Sajma, NUBBIH je promovisala i dva značajna izdanja iz svoje izdavačke djelatnosti: „Vijećnica: U potrazi za identitetom” i časopis “Bosniaca”. Na promociji su govorili direktor NUBBiH, dr Ismet Ovčina, mr. Adelaida Grabovica i mr. Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

Ovogodišnje deveto izdanje Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici okupilo je preko šezdeset izdavača iz Crne Gore, regiona i Evrope.

Prepoznajući značaj nastupa NUBBiH na crnogorskom Sajmu knjiga, bosansko-hercegovački paviljon je posjetio Nj.E. Branimir Jukić, ambasador BiH u Crnoj Gori, bivši ministar obrazovanja Federacije BiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Damir Mašić, zatim predstavnici Sajma, poslovni partneri, ugledni književnici, javne ličnosti, a posebno iz sfere kulture i obrazovanja, te mnogobrojni posjetioci i učesnici Sajma.

U okviru bibliotečke saradnje i radnih aktivnosti, direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina i mr. Adelaida Grabovica posjetili su Narodnu biblioteku u Budvi, gdje im je dobrodošlicu poželjela direktorica Biblioteke, Mila Baljević. Razgovarano je saradnji između ove dvije biblioteke, značaju oživljavanja međunarodne saradnje na mogućim novim projektima u skoroj budućnosti. Tokom susreta direktor Ovčina je uručio i nekoliko reprezentativnih izdanja NUBBiH, za potrebe čitaoca ove ustanove.

Podsjećamo da je direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina učestvovao na VII festivalu „Ćirilicom“ koji je održan u Budvi od 23. augusta do 13. septembra 2023. godine, u organizaciji Narodne biblioteke Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, a tema okruglog stola bila je „Kultura i modeli pomirenja“.

U sklopu radnih aktivnosti i posjeti Crnoj Gori, predstavnici iz NUB-a posjetili su i Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u Cetinju, gdje su se susreli sa direktoricom Biblioteke mr. Dragicom Lompar. Direktor Ovčina je također darovao jedan broj aktuelnih izdanja NUBBiH, za potrebe ove bibilioteke.