• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH na IX Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici

28 Septembar 2023 Novosti 151 Views

IMG-1057.JPG

U organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice i uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore u Bemex areni, od 27. septembra do 01. oktobra održava se IX Internacionalni sajam knjiga u Podgorici. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je, među brojnim izlagačima iz Crne Gore i regiona, prezentirala i svoju izdavačku produkciju.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, Ana Medigović, svečano je otvorila IX Internacionalni Sajam knjiga, na kojem će se predstaviti preko šezdeset izdavača iz Crne Gore, regiona i Evrope. Kao i svake godine, prema njenim riječima, otvaranjem sajma knjiga, otvaraju se i nove perspektive, novi pogledi na knjigu kao naš prozor u svijet iz kog je sve poteklo i kome se sve vraća.

Promocijom časopisa “Bosniaca” - Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, otpočeo je bogat i raznovrstan program ovogodišnjeg Sajma.

U okviru promocije, NUBBiH je predstavila dva značajna izdanja iz svoje izdavačke produkcije, “Vijećnica: U potrazi za identitetom” i časopis “Bosniaca”, koji, kako je istakla mr. Adelaida Grabovica, “služi na ponos” NUB BiH. Knjiga “Vijećnica: U potrazi za identitetom” autora dr. Ismeta Ovčine, svjedoči tužnoj sudbini ove institucije u poratnom periodu, koja nije prevazišla implikacije ratnih dešavanja.

“Riječ je o domaćim problemima, šta je bila ta zgrada Vijećnice, ko će u tu zgradu da ide, vlasnička prava, i sl. S druge strane, naš godišnji glasnik ‘Bosniaca’, broj 27, originalni je časopis i jedan od rijetkih u regionu u kome se objavljuju originalni stručni, istraživački radovi, koji prije svega govore o struci, o oblasti, bibliotekarstvo se podrazumijeva, ali i o kulturnom nasljeđu, ne samo iz BiH, nego i regiona”, pojasnio je na promociji direktor NUBBiH i autor publikacije, dr. Ovčina.

O značaju i važnosti kulturnog naslijeđa koje baštini NUBBiH, na promociji pomenutih izdanja govorila je i mr. Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

Štand Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH veoma je reprezentativan i od prvog dana vrlo posjećen od strane uglednih književnika, univerzitetskih profesora, javnih ličnosti, a posebno iz sfere kulture i obrazovanja. Značajnu podršku radu i promociji NUBBiH dao je i ambasador BiH u Crnoj Gori, Nj. E. g-din Branimir Jukić, koji je tokom posjete Sajmu, obišao i pozdravio štand Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. U znak zahvalnosti, direktor Ovčina poklonio je ambasadoru Jukiću jedan broj aktuelnih izdanja NUBBiH.

U okviru bibliotečke saradnje i radnih aktivnosti, direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina i mr. Adelaida Grabovica posjetili su Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u Cetinju. Goste iz NUBBiH srdačno je dočekala direktorica Biblioteke mr. Dragica Lompar.

Ova posjeta proistekla je iz Memoranduma o saradnji, potpisanog između ove dvije biblioteke. Tokom susreta razgovarano je o saradnji između ovih dviju nacionalnih biblioteka, značaju oživljavanja međunarodne saradnje na novim projektima u skoroj budućnosti, te mogućim saradnjama sa nacionalnim bibliotekama u regionu i implementaciji odredaba Memoranduma, koji se odnose na razmjenu stručnjaka u oblasti bibliotekarstva, razmjeni bibliotečke građe, te izradi  projekata i aplikacija za projekte prekogranične saradnje i evropskih fondova.