• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dr. Ismet Ovčina na Međunarodnoj naučnoj konferenciji u Azerbejdžanu

21 Septembar 2023 Novosti 168 Views

BAKU1.JPG

Na poziv i uz finansijsku podršku Nacionalne biblioteke Azerbejdžana, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, boravi u Bakuu (Azerbejdžan), u periodu 19. – 23. septembra 2023. godine. Tom prilikom, prisustvovao je međunarodnoj naučnoj konferenciji, na temu „National libraries are the protector of the spiritual memory of peoples" - „Nacionalne biblioteke su zaštitnik duhovnog pamćenja naroda", događaj koji je organiziran povodom 100. godišnjice Nacionalne biblioteke Azerbejdžana.

U okviru obilježavanja 100. godišnjice rođenja nacionalnog vođe Heydara Aliyeva, prije zvaničnog početka naučnog skupa, upriličen je obilazak statue Velikog Vođe u Aleji časti i Aleji šehida.

Međunarodnu naučnu konferenciju, svojim obraćanjem otvorio je Ministar kulture Republike Azerbejdžan, Adil Karimli. Skup su pozdravili i prof. Karim Tahirov, direktor Nacionalne biblioteke Azerbejdžana i Ganira Pashayeva, predsjednica Odbora za kulturu Milli Medžlisa Republike Azerbejdžan, koji su govorili o značaju biblioteka i kulture u modernom dobu.

Tokom konferencije, dr. Ismet Ovčina predstavio je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH izlaganjem rada na temu „Biblioteke kao izvor čuvanja naših nacionalnih moralnih vrijednosti: iskustva Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“. U svom obraćanu dr. Ovčina istakao je važnost i značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH kao temeljne institucije bibliotečkog sistema Bosne i Hercegovine koja svojom ulogom, zadacima i misijom, svojim djelovanjem, prateći standarde međunarodnih biblioteka, predstavlja jednu od vodećih uloga u akademskom bibliotečkoj zajednici Bosne i Hercegovine. Također je naglasio da je bosanskohercegovačka multikulturalnost realnost o kojoj svjedoče sadržaji zbirki NUBBiH koji, između ostalih, uključuju dokumente pisane i štampane na jezicima i fontovima istočnih civilizacija: latinskom, grčkom, turskom, staroslovenskom, arapskom, perzijskom, i hebrejski, kao i zapadni: italijanski, francuski, ruski, njemački, mađarski i mnogi drugi jezici.

U povodu obilježavanja 100. godišnjice Nacionalne biblioteke Azerbejdžana, otvorena je i izložba knjiga pod nazivom "100 godina u službi naroda" i „Iz zlatnog fonda Narodne biblioteke“ koja svjedoči o historiji Narodne biblioteke Azerbejdžan, te predstavljanje elektronske baze podataka „Azerbejdžanski rukopisi u svijetu biblioteke".

Događaju su prisustvovali predstavnici državne vlasti Azerbejdžana, javne ličnosti, predstavnici iz oblasti nauke, obrazovanja, kulture i umjetnosti.

U pauzi Konferencije, direktor Ovčina, razgovarao je sa Ministrom kulture Republike Azerbejdžan, Adilom Karimliom, predsjednicom Odbora za kulturu Milli Medžlisa Republike Azerbejdžan, Ganirom Pashayevom, te direktorom Nacionalne biblioteke, prof. Karimom Tahirovim, sa kojima je razgovarao o budućoj saradnji i mogućoj realizaciji određenih projekata iz oblasti bibliotekarstva, kulture i kulturnog naslijeđa. Inače, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Nacionalna biblioteka Azerbejdžana imaju dugogodišnju kontinuiranu bibliotečku saradnju. Ovom prilikom, dr. Ovčina je domaćinima poklonio jedan broj reprezentnih izdanja NUBBiH.