• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U NUBBiH održan književni susret sa indonezijskom pjesnikinjom Niom S. Amirom

20 Septembar 2023 Novosti 112 Views

IMG-0879.jpg

U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine održan je književni susret i promocija poezije pjesnikinje Nie Sutanbagindoosman Amire. Kao posebna umjetnica poezije i lijepe riječi, pjesnikinja Nia Sutanbagindoosman Amira nedavno je osvojila prvu nagradu na Međunarodnom konkursu poezije u Napulju - Italija. Inače je glavna konsultantica za medije u Džakarti.

Indonezijska pjesnikinja Nia S. Amira, veliki je zaljubljenik u državu Bosnu i Hercegovinu, njene narode i gradove. Osim Sarajeva, posjetila je još nekoliko gradova u BiH, među njima i Sanski Most i neizbježnu Hamzibegovu džamiju, kojoj je posvetila i svoje stihove.

Prisutni su, ovom prilikom, mogli uživati u čitanju poezije pjesnikinje Nie S. Amire iz knjige pjesama „Iz Indonezije sa ljubavlju“, posvećene bosanskohercegovačkom narodu, kao što su pjesme: „Marko Polo: Od Đenove do Pasja“, „Ko su oni?“, „Srebrenica“ i „Suze u kutku trnove“. Gosti su također imali priliku poslušati i muzičku izvedbu na gitari i usnoj harmonici, koja je komponovana za pjesmu „Suze u kutku trnove“, autora i izvođača, profesora svjetske književnosti i promotora njene poezije, gospodina Muhameda Zlatana Hrenovice.

Pjesnikinja Nia S. Amira izrazila je veliku zahvalnost Nacinonalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH na srdačnoj dobrodošlici i cjelokupnoj organizaciji, kao i prisutnim gostima koji su uveličali ovaj književni događaj.