• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U Strugi održana sjednica Savjeta COBISS.net-a

09 Oktobar 2023 Novosti 159 Views

DSC_4629.jpg

U okviru 10. konferencije direktora nacionalnih biblioteka u jugoistočnoj Evropi (SEENL), koja je održana u Strugi, Sjeverna Makedonija, održana je i sjednica Savjeta COBISS.net-a kojom je  predsjedavao  direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i predsjednik Savjeta COBISS.net-a, dr. Ismet Ovčina.

Sjednici su prisustvovali direktori nacionalnih biblioteka Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Crne Gore i predstavnici COBISS centara koji su pripremili prezentaciju sistema COBISS i mreže COBISS.net.

Na početku sastanka je usvojen zapisnik sa prethodnog sastanka, koji je preko ZOOM platforme održan u junu ove godine.

Na sjednici je također prisustvovao Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM), koji je najavio razvojnu pomoć nacionalnim centrima sistema i širenje mreže COBISS.net-a.

Direktor IZUM-a je obavijestio članove da zbog poplava koje su zadesile Sloveniju tokom prethodnog perioda nije izvjesno koliko će iznositi ukupna razvojna pomoć Republike Slovenije članicama COBISS.neta za 2023. godinu.

Gospodin Bošnjak je takođe informisao prisutne da će biblioteka u Koprivnici, usljed činjenice da Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koristi drugi bibliotečko-infomacioni sistem, preuzeti ulogu nacionalnog COBISS centra i da će se u sistem uključiti još nekoliko hrvatskih biblioteka.

Prisutni članovi Savjeta su u načelu podržali ovu inicijativu, kao prvi korak uključenja hrvatskih biblioteka u sistem COBISS.

Ukupno 1.472 biblioteka iz regiona je uključeno u COBISS.net.

COBISS.net je važna regionalna mreža biblioteka koja pruža podršku bibliotečkim uslugama i promovira saradnju među bibliotekama u regiji. Kroz projekte kao što je ovaj, COBISS.net nastoji unaprijediti dostupnost informacija i jačati ulogu biblioteka u digitalnom dobu.

Podsjećamo, na 10. konferenciji direktora nacionalnih biblioteka u jugoistočnoj Evropi, učesnici su govorili i o činjenici da nacionalne/narodne biblioteke u jugoistočnoj Evropi uporno prate trendove u bibliotekama i u svoj rad uključuju inovacije, posebno u oblasti digitalizacije i automatizacije bibliotečkih procesa i procedura.