• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Slikarica Laura Scalera darovala portret Aide Buturović Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

21 Avgust 2023 Novosti 165 Views

IMG-9795.JPG

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je 19. augusta 2023. godine primila izuzetno vrijedan dar od italijanske slikarice Laure Scalera, koja je Biblioteci darovala portret Aide Buturović, nekadašnje uposlenice Narodne biblioteke BiH koja je tragično izgubila svoj život ratne ‘92. godine. Scalera je portret naslikala u sklopu projekta putujuće izložbe "Libere. Portreti i predstavljanje žena sposobnih za slobodu"( “Libere. Ritratti e rappresentazioni di donne capaci di libertà”) . 

Riječ je o nizu slika žena koje su u svojim životima postale protagonistice velikih hrabrih akcija. U liku Aide Buturović, slikarica Scalea prepoznala je borbu žene koja je vlastiti život žrtvovala braneći vrijednosti pravde i slobode. Slika portreta Aide Buturović, slikarice Laure Scalera, krasi posljednji broj Glasnika NUBBiH, koji je publikovan početkom ove godine. Svake godine na koricama Glasnika NUBBIH predstavimo ličnost iz kulturno-historijskog miljea BiH. Ovaj put odlučili smo da to bude Aidu Buturović, jer se navršavalo 30. godina od paljenja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i isto toliko od pogibije Aide Buturović. Aida je rođena 1959. godine u Sarajevu. Rat u Bosni i Hercegovini dočekala je radeći kao bibliotekarka u tadašnjoj Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH u Sarajevu zadužena za međunarodnu razmjenu. U noći sa 25. na 26. august 1992. godine kada je Vijećnica zapaljena zajedno sa kolegama i građanima Aida je pokušavala spasiti knjižni fonda. Nažalost, pri povratku kući, pogođena je gelerom.

U potrazi za fotografijom Aide Buturović koju bismo koristili za naslovnicu Glasnika, naišli smo na živopisni portret Aide, pomenute slikarice, koja nam je velikodušno odobrila korištenje, a nedugo zatim odlučila da nam ga i lično pokloni.

Portret je preuzeo direktor NUBBiH dr. Ismet Ovčina, i uručio zahvalnicu slikarici za velikodušan dar. Naglasio je kako će portret biti izuzetno vrijedan doprinos Grafičkoj kolekciji koja je pretrpjela velike gubitke tokom ’92 godine i biti jedan od najvažnijih eksponata institucije. Slikarica Scalera je izrazila želju da portret bude izložen u prostorijama Grafičke kolekcije. Ovaj gest slikarice je dokaz da umjetnost ima moć povezivanja s drugim institucijama i poticanja zajednice na sudjelovanje u kulturi i umjetnosti.

Ratna dešavanja imaju dubok i često dugotrajan uticaj na kulturu jedne zemlje. Rat može dovesti do uništavanja kulturnih spomenika, arhiva ili muzeja. Gubitak kulturne baštine može izazvati osjećaj tuge, ali također može motivirati ljude da se bore za očuvanje i njenu obnovu i inspirisati umjetnike da izraze svoje emocije i iskustva kroz svoje radove.