• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda posjetio NUB BiH

08 Avgust 2023 Novosti 173 Views

magoda.JPG

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda posjetio je danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje se susreo sa direktorom NUB BiH dr. Ismetom Ovčinom i saradnicama.

Direktor Ovčina upoznao je ministra Magodu sa radom, rezultatima i postignućima NUB BiH, ali i sa svakodnevnim problemima i teškoćama, među kojima je najizraženiji neriješen pravno-finansijski status NUB BiH i smještaj. Ovčina je također naglasio da su sredstva koja NUB BiH dobiva putem različitih grantova (izuzev Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koje podržava obrazovnu, naučnu i istraživačku funkciju ove institucije) dodatno reducirana na nivou Kantona Sarajevo u odnosu na prethodne godine, iako smo se po tom pitanju obraćali molbama i Premijeru Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Ministar Magoda je iskazao spremnost i podršku Ministarstva kulture i sporta KS za buduću saradnju i finansijsku pomoć za određene projekte Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, a na planu promocije kulturnog naslijeđa koje baštini NUB BiH.

Nakon otvorenog i konstruktivnog razgovora, ministar Magoda obišao je Odjeljenje specijalnih zbirki (Nacionalni spomenik BiH od 2020. godine) gdje je prezentirana mini-izložba sa najznačajnijim uzorcima iz kolekcija NUB BiH. Inače, Specijalne zbirke i NUB BiH su čuvar dijela nacionalnog i dokumentarnog nasljeđa i središte za njegovo korištenje i jedna od prepoznatljivih komponenti koje čine dio kulturnog identiteta BiH. Specijalne zbirke čuvaju reprezentativne primjerke rukopisa, knjiga, karata, grafika, razglednica i Stare periodike koje svjedoče o multikulturalnosti i koloritu Bosne i Hercegovine kroz vijekove. Također, tokom posjete upriličen je obilazak odjeljenja Stare periodike i njene čitaonice, Austrijske, Egipatske i Schulmanove čitaonice, kao i Centra za restauraciju i konzervaciju bibliotečke građe NUB BiH.

Posebno interesovanje Ministar je iskazao za restauratorske i konzervatorske radove i vještine, kao i za zbirku geografskih karata i atlasa, koje se čuvaju u Biblioteci.

Dr. Ismet Ovčina poklonio je ministru Magodi jedan broj aktuelnih izdanja NUB BiH, uključujući i reprezentativno izdanje časopisa „Bosniaca“ koji izlazi jednom godišnje, te se u njemu objavljuju originalni, stručni i naučni radovi, kao i  sistematizirana građa od velikog značaja za obnovu kolekcije biblioteke i bibliotečku struku u cjelini.