• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

OVČINA NA SVJETSKOM BIBLIOTEČKOM I INFORMACIJSKOM KONGRESU – IFLA WLIC 2023

22 Avgust 2023 Novosti 44 Views

IFLA.JPG

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine je prisustvovao svečanom otvorenju 88. svjetskog bibliotečkog i informacijskog kongresa IFLA WLIC 2023 u Rotterdamu, Nizozemska. Tokom četverodnevne konferencije (21.-25. augusta/kolovoza) održat će se i Generalna skupština IFLA - (International Federation of Library Associations and Institutions), čiji je punopravni član i aktivni učesnik i ove godine NUB BiH.

Njezino Kraljevsko Visočanstvo princeza Laurentien od Nizozemske održala je uvodni govor na 88. izdanju Međunarodnog svjetskog bibliotečkog i informacijskog kongresa, u kojem je poručila uposlenicima biblioteka širom svijeta da nikada ne prestanu biti ponosni na misiju koju provode, jer u svijetu u kojem svakodnevno sve češće čujemo pridjeve digitalno ili elektronski, zapravo samo žudimo za još, samo radi povezanosti. Prilikom svečanog otvaranja javno je zamolila ministra obrazovanja, kulture i nauke Roberta Dijkgraafa, da se nikad ne prestane zalagati za biblioteke i njene uposlenike.

Ministar obrazovanja, kulture i nauke u odlasku Robbert Dijkgraaf, kao i državni sekretat u odlasku Gunay Uslu za kulturu i medije Nizozemske također su se obratili na ceremoniji otvaranja. Održano je i izlaganje ministra i državne sekretarke o povezujućoj ulozi bibliotečko-informatičkih stručnjaka, odnosno govor o važnosti bibilioteka.

Tokom skupa predstavnici iz gotovo svih zemalja svijeta imali su priliku razgovarati o povezivanju uloge bibliotekara i informatičara širom svijeta, kao i o društvenoj ulozi kojom se bavi ovaj sektor.

Ovčina će također učestvovati i u radu godišnje konferencije CDNL (Conference of Director National Libraries – Konferencija direktora nacionalnih biblioteka svijeta), kao i na mnogim sesijama i sastancima na kojima bibliotečki stručnjaci diskutuju i dijele svoja iskustva.

NUBBiH je aktivni član IFLA-e 15-ak godina, a Ovčina je bio član Komiteta IFLA-e za nacionalne biblioteke u periodu 2011.-2015. i 2015.-2019. godine.

Više o konferenciji: https://2023.ifla.org/