• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta v.d. direktorice Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, prof. Sanje Dukić

07 Juli 2023 Novosti 109 Views

2.JPG

Šireći misiju Nacionalne biblioteke BiH, u cilju unapređenja bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, je sa svojim saradnicama, u petak, 07. jula 2023. godine, ugostio novoizabranu v.d. direktoricu Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, prof. Sanju Dukić, dugogodišnju zaposlenicu ove biblioteke i voditeljicu Američkog kutka.

Ovom prilikom dr. Ismet Ovčina je čestitao novoizabranoj v.d. Direktorici na preuzimanju ove značajne i odgovorne funkcije direktorice J.U. NUB “ Derviš Sušić”, koja ima značajnu ulogu i tradiciju na području Tuzle i Bosne i Hercegovine. Također, istaknuto je obostrano zadovoljstvo dobrom saradnjom između ovih dviju ustanova, te izražene želje i nade da se tim putem nastavi i dalje, a u funkciji izgradnje društva baziranog na znanju, gdje moderne biblioteke na svim nivoima imaju svoju značajnu ulogu i doprinos.

Bitan dio sastanka odnosio se na COBISS sistem i eventualno uključivanje jednog broja biblioteka iz Tuzlanskog kantona ovom sistemu, a u cilju realizacije projekta izgradnje i uspostave što šire automatizirane informacione mreže svih tipova biblioteka Bosne i Hercegovine radi obezbjeđenja maksimalnog pristupa zbirkama javnih biblioteka.

Direktor Ovčina sa saradnicama i v.d. direktoricom Dukić posjetili su čitaonicu „Eugene Schulman“ u kojoj je smještena donacija privatne kolekcije bibliotečke građe, sa preko 6000 naslova. Direktorica Dukić je izrazila svoje oduševljenje ovom Čitaonicom i primjerkom Oxfordskog rječnika koji je reproduciran u mikrografskom obliku.

Na kraju, dr. Ismet Ovčina, je novoizabranoj v.d. direktorici J.U. NUB “ Derviš Sušić”, prof. Sanji Dukić, poklonio jedan broj aktuelnih izdanja NUBBiH, gdje je posebno značajan časopis  Bosniaca. Časopis NUBBiH izlazi jednom godišnje, te se u njemu objavljuju originalni, stručni i naučni radovi, kao i  sistematizirana građa od velikog značaja za obnovu kolekcije biblioteke i bibliotečku struku u cjelini. Također, od 2018. godine ovaj bosanskohercegovački bibliotečki časopis prihvaćen je za indeksiranje u bazu Emerging Sources Citation Index (ESCI),  novu bazu platforme Web of Science ™.