• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUB BiH postala članica konzorcija DARIAH-ERIC BiH mreže

07 Juli 2023 Novosti 155 Views

Untitled-1.jpg

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine odnedavno je postala punopravna članica konzorcija DARIAH-ERIC BiH mreže.

DARIAH - ERIC (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities - European Research Infrastructure Consortium) je međunarodna infrastruktura formirana 2014. godine odlukom Evropske komisije, čiji je cilj razvoj i podrška istraživanja u svim disciplinama humanističkih i umjetničkih nauka. Najvažniji objekti istraživanja uključuju digitalne objekte kao što su: tekst, slika, zvuk i video. Njihovo skladištenje, konverzija, distribucija i arhivizacija koristeći informacione tehnologije i medije, su u u glavnom fokusu pažnje ovog konzorcijuma.

Bosna i Hercegovina je od 1.7.2021. godine postala zvanična članica istraživačke infrastrukture DARIAH – ERIC, a koju trenutno predvodi Univerzitet u Sarajevu. Uspostavljen je i konzorcij DARIAH-BiH u kojem su predstavnici nekoliko veoma značajnih istraživačkih institucija u BiH.

Mreža DARIAH-ERIC će omogućiti istraživačima iz Bosne i Hercegovine da pronalaze i koriste istraživačke podatke iz cijele Evrope, zatim da razmjenjuju znanje, stručnost i istraživačku praksu u svim oblastima i disciplinama, kao i da prate najbolje primjenjive standarde istraživanja.

Nacionalna i univerzitetska bibliotea BiH je čuvar nacionalnog dokumentarnog naslijeđa i središte za njegovo korištenje i jedna je od reprezentativnih komponenti koje čine kulturni identitet ove zemlje. NUB BiH će svim istraživačima ponuditi građu iz najzačajnijih fondova Specijalnih zbirki koje su u julu 2020. godine proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, kao i građu periodičnih publikacija.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je u 2018. godini bila partnerska institucija u projektu DARIAH-HR mreže u okviru konkursa Cultural Heritage and Humanities Research.

Projekt „Okviri suradnje digitalnih infrastruktura u regiji – mogućnosti i potrebe na primjeru građe o znamenitim ličnostima znanosti i kulture“ (Cooperation Framework of Digital Infrastructure in the Region - Opportunities and Needs in Case of Material Concerning Famous People in Science and Culture) je u 2017. godini prihvatio i financijski potpomogao konzorcij DARIAH EU. Na projektu je sarađivalo više kulturnih i naučnih institucija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Saradnja je obuhvatala prikupljanje podataka o dostupnim digitalnim resursima i potrebi za digitalizacijom novih sadržaja o poznatim osobama u regiji, razmatranje pitanja autorskih prava te mogućnosti objave, korištenja i preuzimanja građe u digitalnom repozitoriju. Trenutno u ovom digitalnom repozitoriju se nalazi građa NUB BiH o Silviju Strahimiru Kranjčeviću sa pažnjom na njegov književni opus, te kritičkim osvrtima na njegov književni rad.

Kao institucija od kulturnog i naučnog značaja za BiH i kao, punopravna članica DARIAH - ERIC mreže, u saradnji sa timom organizacija iz Bosne i Hercegovine, članicama DARIAH konzorcija, NUB BiH će aktivno učestvovati u projektima čiji je cilj promocija i obnova dokumentarne baštine BiH na regionalnoj i evropskoj razini, digitalizacija, konzervacija i restauracija, kao i podrška obrazovnom procesu i naučnom – istraživačkom radu.

Više informacija na: https://www.dariah.eu/