• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dr. Ismet Ovčina na godišnjem sastanku CENL-a

20 Juni 2023 Novosti 344 Views

1

U periodu 18.-20. juna 2023. godine u Parizu održava se godišnji sastanak CENL-a (Annual General Meeting - AGM) direktora nacionalnih biblioteka Evrope, na kojem, uz finansijsku podršku, aktivno učestvuje i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Sastanak je otvorio i vodio predsjedavajući CENL-a Frank Scholze, generalni direktor Nacionalne biblioteke Njemačke, a u pozdravnom govoru mu se pridružila i predsjednica Nacionalne biblioteka Francuske, Laurence Enge, inače domaćin ovogodišnjeg sastanka.

Tradicionalno, prvo su usvojeni zapisnik sa prošlogodišnjeg sastanka, a potom izvještajni, finansijski i programski planovi za naredni period, kao i Strateški plan 2023-2027, nakon čega su uslijedila izlaganja direktora nacionalnih biblioteka i gosti. Posebnu pažnju izazvalo je izlaganje direktora Održive mreže razvojnih rješenja iz Pariza, Guillaume Lafortunea, na temu Uloga nauke, kulture i antičke filozofije zarad postizanja univerzalnih ciljeva održivog razvoja. Na temu Svi putevi vode u Rim – Nacionalne biblioteke na svom putu ka održivosti, prisutnima su se obratili i pojedini članovi CENL-a, ističuću značaj nacionalnih biblioteka u izgradnji i očuvanju društva te njihovom razvoju kao institucija od značaja za prošlost, sadašnjost i budućnost.

Pored radnog programa, gostima je organiziran i obilazak obnovljenog prostora i muzeja Richelieu u prostoru Nacionalne biblioteke Francuske. Prostor Richelieu čuva 22 miliona predmeta i dokumenata od antike do danas, a izloženo je 900 umjetnina, uz planirane rotacije.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH ovom prilikom je predsjednici Nacionalne biblioteke Francuske, Laurence Enge, poklonio posljednja izdanja NUBBiH, a prije svega popularne primjerke, Bosna i Hercegovina na kartama do 20. stoljeća, stručni časopis Bosnica i Izvještaj rada NUBBiH za 2022. godinu.

Godišnji sastanak CENL-a 2024. godine planiran je u Varšavi, a 2025. u Edinburgu.