• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Deveta sjednica Savjeta COBISS.Net-a

14 Juni 2023 Novosti 210 Views

f1

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i predsjednik Savjeta COBISS.net-a, dr. Ismet Ovčina, predsjedavao je Devetom sjednicom Savjeta COBISS.net-a, koja je održana putem aplikacije Zoom. Sjednici su prisustvovali direktori nacionalnih biblioteka i rukovodioci COBISS centara sedam zemalja - Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Albanije.

Ukupno 1.466 biblioteka iz regiona je uključeno u COBISS.net.

Na sjednici su također prisustvovali Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM) i Bhanu Neupane, predstavnik UNESCO-a.

Glavna tema razgovora bila je Projekt razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.net-a, koji bi mogao pružiti finansijsku podršku bibliotekama članicama. Sredstva će biti dodijeljena na osnovu akcionog plana i prijedloga, a IZUM preporučuje promociju novih funkcionalnosti ili uključenje novih biblioteka.

Tokom sjednice, usvojen je izvještaj o radu COBISS.net-a u 2022. godini, kao i plan rada za 2023. godinu.

Predstavnici Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine bili su dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i predsjednik Savjeta COBISS.net  i mr. Azra Smajić Gačević rukovoditeljica Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine.

COBISS.net je važna regionalna mreža biblioteka koja pruža podršku bibliotečkim uslugama i promovira saradnju među bibliotekama u regiji. Kroz projekte kao što je ovaj, COBISS.net nastoji unaprijediti dostupnost informacija i jačati ulogu biblioteka u digitalnom dobu.