• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH predstavila Poljičke isprave I i II iz zbirke Aleksandra Poljanića u Splitu

07 Juni 2023 Novosti 272 Views

1

U Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Split Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljene su knjige Poljičke isprave I i Poljičke isprave II (iz zbirke Aleksandra Poljanića), čiji je izdavač Nacionalna i uiverzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Prvi i drugi tom Poljičkih isprava iz zbirke čuvenoga kolekcionara Aleksandra Poljanića koja se čuva u Specijalnoj zbirci Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu priredio je, transkribirao i transliterirao Mehmed Kardaš.

O knjigama su govorili: akademik Radoslav Tomić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Split, koji je ujedno i moderirao skupom, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, prof. Jurica Matijević, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, prof. dr. Marijana Tomelić Ćurlin, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, doc. dr. Mehmed Kardaš, Filozofski Fakultet Univerziteta u Sarajevu i Muamera Smajić, MA, voditeljica Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Akademik Radoslav Tomić, koji je ujedno i moderirao skupom, istakao je značaj projekta za kulturno naslijeđe, sa akcentom na Poljičku kolekciju koja se čuva u NUBBiH.

Do sada, Nacionalna biblioteka BiH je objavila nekoliko publikacija koje promoviraju fondove Arhivske kolekcije, a u kojoj se nalaze i Poljičke isprave, kroz projekte objedinjavanja građe i predstavljanje tematskih cjelina kao što su publikacija o Jovanu Kršiću, Silviju Strahimiru Kranjčeviću, Mehmed-begu Kapetanoviću Ljubušaku i slično, čije arhive baštinimo.

„Jedan takav projekt jeste i „Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom“ koji je do sada rezultirao izdavanjem dva toma publikacija pod nazivom „Poljičke isprave: iz Zbirke Aleksandra Poljanića“, a radimo i na trećoj publikaciji gdje imamo također 100-tinjak dokumenata. S obzirom da je riječ o složenim projektnim aktivnostima i obimnoj građi, projekt se realizira u više faza, a kao najvažniji rezultat i oblik prezentacije projekta jeste publiciranje trotomne edicije Poljičkih isprava čiji se dio povijesne građe nalazi i ljubomorno čuva u Specijalnim zbirkama NUBBIH“, istakao je glavni i odgovorni urednik izdanja, dr. Ismet Ovčina.

Prof. Jurica Matijević, po profesiji restaurator, jedan od recenzenata II toma, ali i veliki zaljubljenik historije i tradicije Poljica, detaljno je predstavio razrađen plan aktivnosti projekta zaštite i prezentacije Poljičkih isprava koji može služiti kao dobar primjer drugima kako bi se trebalo pristupiti predstavljanju ove građe.

Prof. dr. Marijana Tomelić Ćurlin je u svom izlaganju ukazala na značaj objavljene građe za dalja istraživanja Poljičkog dijalekta i pisma Poljičkih isprava.

Voditeljica Specijalnih zbirki NUBBiH, mr. Muamera Smajić iznijela je razloge pokretanja projekta, te mogućim planovima za buduće projekte zaštite i digitalizacije Specijalnih zbirki.

Priređivač Poljičkih isprava doc. dr. Mehmed Kardaš govorio je o sadržaju zbirke i njenom značaju za kulturnu i jezičku povijest Poljica i spremnost da sa NUBBiH dovede projekt do kraja.

Domaćini su čestitali NUBBiH i dr. Mehmedu Kardašu na sveukupnom angažmanu u promoviranju Poljičke povijesti i naslijeđa, naročito dijela koji se nalazi u fondovima Specijalnih zbirki NUBBiH.

U ime NUBBiH, ovom prilikom, dr. Ovčina se zahvalio uvaženim recenzentima na nesebičnom angažmanu, prije svega prof. dr. Ivanu Botici, znanstvenom saradniku, Staroslavenskog instituta u Zagrebu i prof. dr. Lejli Nakaš, rukovoditeljici Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta u Sarajevu. i izv. prof. art. Jurica Matijević s Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, kao i autoru izdanja doc. dr. Mehmedu Kardašu. Veliku zahvalnost za savjete i podršku također je uputio Ivici Čotiću, priređivaču knjige Pisani spomenici poljičkog sela Dubrave (2022.).

Zahvalio se i Federalnom ministarstvu kulture i sporta za sufinansiranje projekta dok su podršku izdavanju publikacija dali Fondacija za izdavaštvo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Posebnu zahvalnost, dr. Ovčina izrazio je domaćinu Zavodu za znanstveni i umjetnički rad na njihovom gostoprimstvu, a posebice akademiku Radoslavu Tomiću, kao i prisutnima, uključujući istraživačku, naučnu, stručnu i ljudsku podršku u ovom projektu koja će biti inspiracija i obaveza za nova istraživanja, nova saznanja i nova otkrića u ovom projektu.

U skladu sa ovom prilikom, od strane domaćina upiličen je oblizak mjesta Poljice, gdje su nastali dokumenti Poljičke Republike.