• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Gradimir Gojer posjetio izložbu „Sarajevski atentat“ i promovisao trilogiju knjiga „Preko plota“

23 Maj 2023 Novosti 257 Views

1

Kao što je poznato, Nacionalna i univerzitetska bibilioteka Bosne i Hercegovine i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, organizirale su izložbu „Sarajevski atentat“ autora Valerijana Žuje.

Izložba se realizuje u prostorijama Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića i bilježi značajne posjete istraživača, profesora, kulturnih i obrazovnih djelatnika, međunarodnih predstavnika, mladih i drugih građana. Za posjetioce, izložba će biti otvorena do 31. maja tekuće godine, uz besplatan ulaz.

Jučer su izložbu posjetili i prisutni na promociji trilogije knjiga „Preko plota“, uključujući i promotore i autora Gradimira Gojera, istaknutog kulturnog i javnog djelatnika. Prilikom posjete autor Gradimir Gojer je iskazao svoj respekt prema ovoj izložbi i izloženim dokumentima koji svjedoče o događaju koji je uticao na svjetske procese i povijest, te podršku radu i borbi za rješavanje pravnog i fininasijskog statusa NUBBiH.

Inače, NUBBiH je izdavač nedavno objavljenje publikacije autora Gradimira Gojera, čovjeka i pisca opsjednutim teatrom, pod nazivom „Theatralia Ragusina“, a knjiga je promovisana na Internacionalnom Sarajevskom sajmu knjiga i učila 2023.

Knjiga „Theatralia Ragusina“ inspirisana Dubrovnikom, sastoji se od različitih publicističkih i literarnih formi, od mini krokija, preko kritika na književna, muzička i teatarska ostvarenja do portreta značajnih dubrovačkih stvaralaca. Osim što svjedoči o neiscrpnoj životno-umjetničkoj energiji Gradimira Gojera, ova kratka pripovijest govori i opsjednutosti teatrom, a što znači: muzikom, poezijom i likovnošću – svim onim što teatar u sebi sažima, govori, nadalje, o jednakosti između umjetnosti i života, dubokoj sprezi i proživljnosti, erosu stvaranja reditelja, lirika, društvenog bića imenom Gradimir Gojer, navodi se u predgovoru ove knjige.

Gradimir Gojer je prije nekoliko godina poklonio oko 800 naslova Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH kao svoj lični doprinos i podršku radu NUBBiH, prepoznatljive institucije kulture, obrazovanja i nauke i jednog od simbola kulturnog identiteta države BiH.