• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U Bošnjačkom institutu otvorena izložba Valerijana Žuje o 'Sarajevskom atentatu'

18 Maj 2023 Novosti 335 Views

1

Dokumentaristička izložba “Sarajevski atentat”, autora Valerijana Žuje otvorena je u Bošnjačkom institutu u organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Bošnjačkog instituta  - Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina je istakao da je autor Valerijan Žujo poznati bosanskohercegovački leksikograf, kulturni radnik, istraživač i jedan od najboljih poznavalaca istorije Sarajeva iz perioda o kojem ova izložba govori.

Ovčina je također istaknuo da su u realizaciji izložbe učestvovali i Arhiv Bosne i Hercegovine, Umjetnička galerija BiH ,Historijski arhiv Sarajevo, Kantonalni zavod za zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa i franjevački  samostan Svetog Ante u Sarajevu.

 Sama izložba je multimedijalna pa  se uz eksponate  prikazuje i obiman video materijal koji predstavlja i materijale koji se nisu mogli naći na ovoj izložbi.

- U pitanju je jedan mogući izbor iz jedne goleme građe o temi Sarajevskog atentata. Prava izložba je na platnu gdje su projekcije. Tamo su stotine fajlova. Tamo su dokumentarni kratki filmovi koje sam nekad radio o ovoj temi - kazao je autor izložbe Valerijan Žujo.

On je istaknuo da se u okviru izložbe nalaze  eksponati koji su izloženi prvi put.

 - Ovo je jedna vrlo razuđena izložba sa nekoliko eksluzivnih eksponata, koji nikada do sada nisu izloženi. Ovdje  je jedna slika u ulju Gabrijela Jurkića. Ona je prvi put ovako javno iznesena, zahvaljujući franjevcima posebno gvardijanu samostana Svetog Ante fra. Stipanu Radiću - kazao je Žujo.

On je također istaknuo da su po prvi put izložene i krune Sofije i Ferdinada i neki  drugi eksponati.

- Izloženi su i instrumenti doktora Pavla Kaunica koji je vršio obdukciju Sofije Hohenberg. To je bila prilika da se ustanovi koliko je bila netačna kasnija tvrdnja da je Sofija Hohenberg bila trudna - kazao je Žujo.

On je kazao da je moguće da je ta tvrdnja potekla od književnika Borivoja Jevtića, koji je i sam  bio mladobosanac blizak Principu.

Žujo se ovom prilikom osvrnuo na činjenicu da postoje  brojne greške i nelogičnosti, kriva tumačenja koja su prisutna u pričama, knjigama koje su se bavile "Sarajevskim atentatom".

Izložba će biti otvorena do 31. maja uz slobodan ulaz za sve posjetioce.

Izvor:FENA