• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“ Skopje posjetio NUBBiH

10 April 2023 Novosti 227 Views

339915896 3471162096501922 8866499912962351364 n

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“ Skopje, Rahmetulla Kuçi, sa svojim saradnicima posjetio je danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje se susreo s direktorom NUBBiH, dr. Ismetom Ovčinom i saradnicama.

Ovom prilikom razgovaralo se o tekućim i planiranim aktivnostima i mogućim konkretnim projektima, kao i drugim značajnim pitanjima bibliotečkog poslovanja i struke. Razgovarano je i o nastavku saradnje između ove dvije institucije koje imaju uspješno dugogodišnje poslovno partnerstvo, te potpisan Sporazum o saradnji.

Sporazumom je predviđeno:

  • Razmjena knjiga, magazina, novina, elektronskih izdanja i drugog bibliotečkog materijala, izdatog u Republici Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a koje je u interesu kulturnog naslijeđa. Obim i izbor će biti dogovaran od strane odgovarajućih službi dviju biblioteka.
  • Razmjena stručnih, naučnih, bibliografskih i drugih vlastitih izdanja, pri čemu će se ažurno slati izvješća o novoizdatim publikacijama.
  • Međubibliotečko pozalmljivanje bibliotečkog materijala u suglasnosti sa Programom Univerzalne dostupnosti puplikacija (UAP) prema preporukama IFLA-e, sa olakšicama uslova plaćanja.
  • Razmjena stručnjaka u oblasti bibliotekarstva i razmjena iskustava u stručnim procesima.
  • Preuzimanje bibliografskih zapisa, neovisno od softverske podrške na kojoj su kreirani.
  • Zajednički projekti; izložbe, seminari, konzervacija i restauracija, digitalizacija i dr.

U okviru realizacije sporazuma, potpisana je izjava o saradnji za realizaciju mogućeg Zajedničkog projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan. Ideja projekta podrazumijeva formiranje zajedničke elektronske platforme – zbirke orijentalnih (turskih, otomanskih, perzijskih itd.) rukopisa, odnosno digitalizacija zbriki stare i rijetke građe i rukopisa, koja bi za cilj imala promovirati kulturno i historijsko naslijeđe Republike Sjeverne Makedonije i BiH.

Tokom svoje prve službene posjete NUBBiH, direktor Kuçi obišao je biblioteku, Odjeljenje specijalnih zbirki, Centar za digitalizaciju i čitaonice, te se detaljnije upoznao sa uslovima i radom Nacionalne i univerzitetne biblioteke BiH.

Kao znak zahvalnosti za dugogodišnju saradnju, direktor Kuçi uručio je direktoru Ovčini priznanje za izuzetnu saradnju u bibliotekarstvu i razvoj međunarodne saradnje.

Direktor Ovčina darovao je jedan broj recentnih izdanja NUBBiH, među kojima i katalog stare periodike „Pisana riječ kroz fondove NUBBiH“, „Glasnik NUBBiH“, kao i posljednje izdanje „Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. st. Direktor Kuçi je, također, poklonio NUBBiH posebno izdanje biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“ Skopje. Direktori su dogovorili i novu radnu posjetu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci „Sv. Kliment Ohridski“ Skopje u skorijem periodu.