• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Delegacija Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji posjetila NUBBiH

07 April 2023 Novosti 187 Views

1

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicama, mr.sci. Biljanom Zarić i mr. Anjom Mastilović, primio je danas gošće iz Republike Bugarske, prof. dr. Vasja Velinova, direktoricu Centra za slavističke i vizantijske studije „Prof. Ivan Dujčev“ Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji, prof. dr. Marija Jovčeva, Bogoslovni fakultet Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji i assist. prof. Kalina Minčeva, Centar za slavističke i vizantijske studije „Prof. Ivan Dujčev“ Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji.

Gošće su predstavile rad i rezultate naučnih istraživanja svojih institucija i darovale Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH neke od njihovih zadnjih izdanja. Također, iskazale su veliki interes za saradnju sa NUBBiH na realizaciji projekata koji bi mogli biti od kulturološkog značaja za Bugarsku i BiH.

Dr. Ovčina, podržavši ovakvu ideju, darovao je gošćama nekoliko recentnih izdanja NUBBiH, i pozvao ih u obilazak Specijalnih zbirki NUBBiH, gdje su, uz asistenciju Teufika Osmanovića, voditelja Grafičke zbirke, pogledale i izloženu građu koja je dio Specijalnih zbirki NUBBiH.

Uz ovu posjetu, naučnice će tokom sljedećih dana na Specijalnim zbirkama istraživati rukopisnu zbirku ćiriličnih rukopisa NUBBiH.