• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dodjela unapređenje u viša stručna zvanja

09 April 2023 Novosti 214 Views

2

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine upriličena je svečana dodjela uvjerenja o višim, stručnim zvanjima. Dodjela viših stručnih zvanja jedan je od načina na koji Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovune, a u skladu sa Zakonom o bibliotečkoj djelatnosti, važećim aktima biblioteke, naročito u skladu sa Pravilnikom o stručnim zvanjima u bibliotečkoj djelatnosti, zaslužnim bibliotekarima dodjeljuje unapređenja za doprinos koji su ostvarili u profesionalnom radu. Pod ostvarenim rezultatinma u radu podrazumijeva se ispoljena sposobnost za samostalno organizovanje stručnog i naučnog rada, objavljeni stručni ili naučni radovi, učestvovnje u naučnim istraživanjima za unapređenje bibliotečke struke i doprinos u osposobljavanju stručnog bibliotečkog kadra.

Svečana dodjela zvanja održana je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Ispred nadležne Komisije svečanu dodjelu zvanja izvršili su direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dr. Ismet Ovčina i mr. sci. Biljana Zarić sekretar Komisije za viša stručnja zvanja.

Uvjerenje o unapređenju u viša stručna zvanja dodjeljena su: Ćurovac Ejli i Lepir Ameli iz Gazi Husrev-begove biblioteke, te Midhadu Kurtoviću i Emiri Kuleniović iz Biblioteke Sarajeva.

Dobitnic viših stručnih zvanja potpisali su Etički kodeks bibliotekara baziran na smjernicama, kodeksima, manifestima i deklaracijama IFLA-e, EBLIDA-e, ALA-e i drugim bibliotečkim institucijama. Ovaj Etički kodeks obavezuje nositelje višeg stručnog zvanja na kodeks profesionalnog ponašanja u bibliotečko-informacionoj djelatnosti.