• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH posjetio ambasador Republike Azerbejdžan u BiH, NJ.E. Vilajat Gulijev

19 Januar 2023 Novosti 182 Views

DSC 6351

Ambasador  Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Vilajat Gulijev, prvi sekretar Ambasade, gosp.Elmar Aghasiyev i saradnica Admira Krehmić, danas su posjetili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje su se susreli sa direktorom, Dr. Ismetom Ovčina, koji je izrazio srdačnu dobrodošlicu gostima i upoznao ih sa radom NUBBiH, te podsjetio na dobre vidove saradnje sa Ambasadom Republike Azerbejdžan, a posebno na izuzetno dobre poslovne odnose sa Nacionalnom bibliotekom Azerbejdžana i ostvarene projekte.

Tokom posjete razgovaralo se o aktivnostima Biblioteke i prvenstveno o obnovi dugogodišnje saradnje i mogućim novim projektima na polju istraživanja, izdavaštva i promociji zajedničkih kulturnih i historijskih vrijednosti.  Direktor Ovčina, goste je upoznao sa Sporazumom o saradnji, koji su potpisali Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Nacionalna biblioteka Azerbejdžana, a koji za cilj ima razmjenu štampanih i elektronskih izdanja, kao i drugih bibliotečkih materijala, koji će doprinijeti napretku kulturnih veza i promovirati kulturno naslijeđe ovih država. Tokom sastanka, razgovoru se putem viber poziva priključio i direktor Nacionalne biblioteke Azerbejdžana prof. Karim Tahirov. Inače, dr. Ovčina je, u više navrata, bio gost Nacionalne biblioteke Azerbejdžana na stručnim konferencijama i Sajmu knjiga u Bakuu.

Gosti su obišli i Odjeljenje specijalnih zbirki, gdje su upoznati sa bogatom građom Rukopisne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, a posebno sa nekoliko rukopisa azerbejdžanskih autora Fuzulija i Nizamija.

Na kraju su razmjenjena reprezentativna izdanja, koja će svakako obogatiti fond Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.