• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicama, posjetio Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici

23 Januar 2023 Novosti 81 Views

viber image 2023 01 23 12 27 49 790

Goste su primili fra Mario Katušić, gvardijan Samostana i voditeljica biblioteke gđa. Natalija Šimunić.

Tokom ugodne posjete i razgledanja samostana, biblioteke i muzeja, gđa Šimunić, goste je upoznala sa historijskim činjenicama, gradnji i obnovi samostana, izložbenim eksponatima i fondom biblioteke.

Fojnički samostan predstavlja središte duhovnosti u ovom kraju, o čemu svjedoče bogati samostanski muzej, biblioteka, te arhiv dokumenata. Arhiv je bogat vrlo raznovrsnom i vrijednom građom. U njemu se čuvaju dokumenti od posebne važnosti kako za franjevačku tako i za opštu bosansku historiju. Oko tri hiljade dokumenata je na turskom jeziku. Sačuvano je 156 dokumenata na bosančici, nastalih između 16. i 18. vijeka. U arhivu se čuva ahd-nama iz 1463. (originalni dokument), kojom sultan daje franjevcima slobodu da ostanu i djeluju unutar Carstva, ferman sultana Bajazita II. iz 1483, kojim se štite prava franjevaca i katolika, i dr. Župne matice sačuvane su od 1728. godine.

Samostan posjeduje dvadesetak uljanih slika iz l8. i 19. stoljeća. Najvećim dijelom potječu iz Dalmacije i Italije, a nekoliko ih je od domaćih majstora

Važno je spomenuti izuzetno vrijedan Fojnički grbovnik koji se od davnina čuva u samostan, te zirku minerala koju je prikupio  fra Paškal Vešara koja čuva dokaze o ekploataciji zlata i srebra iz rudnika Bakovića.

Nakon prijatnog razgovora, domaćinima je uručen znatan broj publikacija, kao podrška bibliotečkom fondu.