• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor Orijentalnog instituta u Sarajevu posjetio NUBBiH

12 Januar 2023 Novosti 231 Views

1

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina danas je u prostorijama NUBBiH ugostio direktora Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Aladina Husića i sekretara Instituta, mr. sc. Vasviju Kapo Mehmedović.

Direktori i saradnici ove dvije vrlo značajne institucije od kulturnog značaja, razgovarali su o intenziviranju međuinstitucionalne saradnje. Saradnja sa Orijantalnim institutom u Sarajevu, veoma je važna s obzirom da se na nju vrlo često oslanjamo u mnogim segmentima našeg rada, bilo da su u pitanju razmjene naučne i stručne literature, stručno usavršavanje kadra, projektne aktivnosti i slično.

Direktori su izrazili spremnost za nastavak i proširenje saradnje, te iznijeli i neke konkretne prijedloge i ideje za moguću realizaciju zajedničkih projekata u narednom periodu, za koju i jedni i drugi imaju potrebu. Svi su prijedlozi ocijenjeni mogućim i izvodljivim, jer je NUBBiH mjesto koje čuva građu iz oblasti orijentalistike. Specijalne zbirke NUBBiH sačinjavaju pet podzbirki, od kojih Rukopisna zbirka posjeduje oko hiljadu kodeksa pisanih uglavnom na orijentalnim jezicima, arapskom, turskom, perzijskom, te jedan manji broj na latinskom i grčkom te jezicima naših naroda. Pored arapskog pisma zastupljena je latinica, starocrkvena ćirilica, bosančica i arebica. Rukopisi na orijentalnim jezicima su iz svih oblasti islamistike (najviše islamskog prava) i orijentalnih jezika (najviše arapskog) i njihove književnosti.

Orijentalni institut će kao i do sada, biti na raspolaganju Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH za sva pitanja koja se tiču obrade i publikovanja rukopisne i arhivske građe na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, kao i kada je u pitanju proučavanje orijentalnih jezika i književnosti.

Ovom prilikom, direktor Ovčina uručio je direktoru Husiću posljednja izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteka Bosne i Hercegovine, a među njima i posljednji broj časopisa Bosniaca. Direktor Husić je, također, uručio NUB-u izdanje Instituta iz oblasti historije „Sidžil Tešanjskog kadiluka iz druge polovine XVIII vijeka“. Inače, original sidžila danas se čuva u NUBBiH. Uvjereni su da će ova značajna literatura iz bogatih fondova ove dvije institucije zasigurno poslužiti kao izvor i inspiracija za nove projekte.