• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Profesor dr. Hanjalić Kemal u posjeti NUBBiH

28 Decembar 2022 Novosti 217 Views

DSC 6317

Uvaženi akademik, profesor i doktor tehničkih nauka Hanjalić Kemal, je 27. decembra 2022. godine posjetio Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine.

Profesor Hanjalić je razgovarao sa direktorom dr. Ismetom Ovčinom i saradnicom mr. Adelaidom Grabovicom, rukovodiocem Sektora informacija i usluživanja korisnika, o značaju akademske zajednice u Bosni i Hercegovini, o značaju E-CRISa, kao registra naučnih radnika, i važnosti postojanja pristupa relevantnim bazama podataka koje su neophodne akademskoj i naučnoj zajednici.

Direktor biblioteke je zajedno sa svojom saradnicom profesora Hanjalića upoznao sa radom svih sektora biblioteke, trenutnom situacijom, tekućim aktivnostima i projektima. Također, tema razgovora bila je i neminovna potreba za obnavljanjem i dopunjavanjem fonda prirodnih nauka.

Prilikom ove posjete, profesor Hanjalić je Biblioteci darovao jedan broj knjiga, koje su od velikog značaja za cjelokupnu akademsku i naučnu zajednicu, a između ostalih i posljednji autorski rad, objavljen u novembru 2022. godine, Modelling Turbulence in Engineering and the Environment. Dr. Ovčina je profesoru također poklonio posljednja izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteka Bosne i Hercegovine, a među njima i posljednji broj časopisa Bosniaca, koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi, građa od značaja za obnovu kolekcija Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i za bibliotečku struku u cjelini, a indeksiran je u brojnim relevantnim bazama podataka.