• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promovisana knjiga „Sarajevo throught the history: from a neolithic settlement to a metropolis and years of urbicide“ autora Mehmeda Bublina

20 Decembar 2022 Novosti 204 Views

IMG_6277.jpg

U Bošnjačkom institutu – Fondacije Adil Zulfikarpašić,  Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine održala je promociju knjige „Sarajevo throught the history: from a neolithic settlement to a metropolis and years of urbicide“ autora Mehmeda Bublina, iz edicije “Memoria Mundi“.

S obzirom da Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine nije samo informacijsko-bibliotečka, već i kulturno-nacionalna i naučno-obrazovna ustanova, izdavačka djelatnost Biblioteke posebnu pažnju posvećuje ediciji „Memoria Mundi“, koja prepoznaje i publikuje tematski raznolike sadržaje, koji izlaze izvan bibliotečke oblasti, ali se tiču, prije svega, kulturnog, nacionalnog i povijesnog identiteta Bosne i Hercegovine u najširem smislu.

Ova izuzetno značajna studija autora profesora emeritusa Mehmeda Bublina objavljena je na engleskom jeziku, a nosi naziv „Sarajevo throught the history: from a neolithic settlement to a metropolis and years of urbicide“, što je u slobodnom prevodu „Sarajevo kroz historiju: od neolitske naseobine do metropole i godina urbicida“, a koja dodatno doprinosi kvalitetu knjige, kao i dostupnost kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti.

Knjiga, široko uzevši, premjerava cjelokupnu poznatu historiju urbane sarajevske arhitekture i donosi studiozan i sistematičan hronološki, odnosno dijakronijski presjek arhitektonskog razvoja Sarajeva. 

Uz autora, o knjizi su govorili: akademikprofesor doktor tehničkih nauka Kemal Hanjalić, jedan od najcitiranijih bosanskohercegovačkih naučnih djelatnika i gradonačelnik postolimpijskog zlatnog doba Sarajeva između 1985. i 1987. godine,prof. dr. Tarik Kupusović koji je obavljao funkciju gradonačelnika Sarajeva u jednom od najtežih trenutaka povijesti ovoga grada, u vremenu opsade, zatim, poznati bosanskohercegovački arhitekta Amir Vuk-Zec i dr. Ismet Ovčina,  koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik izdanja.

Promotori su istakli značaj ovog djela kako sa naučno-istraživačkog tako i sa arhitektonskog aspekta, naglašavajući da su gradovi oduvijek predstavljali stjecište materijalnog i duhovnog razvoja određene zajednice.

Istina je da se grad najbolje upoznaje iznutra, kroz neposredni dodir i interakciju sa svakodnevnim urbanim rutinama. Međutim, mora postojati i ona znanstveno-istraživačka dimenzija koja nam najčešće u formi knjige, kako to upravo čini uvaženi autor, posredno prenosi i donosi dragocijena saznanja o životu, stilu, ukusima, duhovnom profilu, potrebama i stvaralaštvu koje grad baštini i čuva svojom bogatom i višestrukom strukturnom konfiguracijom.

Tako su i prepoznatljiva obilježja Sarajeva, kojima Sarajevo govori o svome identitetu upravo arhitektonska zdanja kao spomenici ljudskog stremljenja ka lijepom i uzvišenom.

Svoje subspecijalne interese koji se odnose na proučavanje urbane arhitekture grada Sarajeva, Mehmed Bublin je krunisao pomenutom knjigom koja nudi iscrpan i informacijski utemeljn uvid u arhitektonski razvoj Sarajeva od prvih nama poznatih arhitektonskih zdanja koja datiraju iz predhistorije, odnosno neolita, preko antičkog doba, srednjeg vijeka, osmanskog  i austrougarskog perioda, preko Kraljevina i socijalističke Jugoslavije, do rata za nezavisnost Bosne i Hercegovine i agresorskog urbicida. Treba istaknuti izvanredan stepen sistematiziranja i preglednosti znanja i podataka uslijed činjenice da autor obuhvata, kao predmet istraživanja, višemilenijski period, te činjenice da se radi o gradu koji je doživio ogroman broj transformacija, kako na društveno-političkom i kulturnom, tako i na arhitektonskom planu.

“Sa profesorom Bublinom uvijek je privilegija sarađivati i srdačno mu se Kolektiv i ja  zahvaljujemo na povjerenju da upravo Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine bude izdavač ove vrijedne publikacije. Jer, smatramo i osjećamo da se ovdje ne radi samo o promoviranju knjige, već ova knjiga promovira i Biblioteku kao izdavača i instituciju. Stoga se, i ovim putem, javno, zahvaljujemo autoru profesoru Mehmedu Bublinu na prilici da sarađujemo”, istakao je dr. Ovčina.

Kao podrška u ideji, istraživanju, pisanju i cjelokupnoj realizaciji, ali i kao, na koncu, izdavač knjige, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i ovim putem pokazuje istančan senzibilitet za čuvanje, razvoj i promociju cjelokupne povijesne i kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercgovine izuzetno je ponosna što na ovaj, ali i niz drugih načina, uspijeva očuvati identitarni i kulturni dignitet Bosne i Hercegovine.

Izvor: unsa.ba