• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor NUBBiH posjetio Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

20 Decembar 2022 Novosti 193 Views

1

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr Ismet Ovčina, posjetio je Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, te razgovarao sa  glavnom ravnateljicom prof. dr. sc. Ivankom Stričević, inače članicom Upravnog odbora CENL-a.

Ovom prilikom razgovaralo se o tekućim i planiranim aktivnostima i projektima, kao i drugim značajnim pitanjima bibliotečkog poslovanja i struke. Razgovaralo se o saradnji između ove dvije nacionalne biblioteke, značaju oživljavanja međunarodne saradnje na novim evropskim projektima, te mogućim saradnjama sa nacionalnim bibliotekama u regionu u vidu promocija novih izdanja. Istaknuta je važnost ulaganja u primjenu suvremenih protokola za razmjenu bibliografskih zapisa kako bi se mogla potaknuti suradnja između Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Poseban značaj usmjeren je na mogućnosti organizacije promocije nedavno objavljene publikacije Nacionalne i univerzitetske biblioteka Bosne i Hercegovine, Poljičke isprave II – iz Zbirke Aleksandra Poljanića.

Edicija Poljičke isprave – iz Zbirke Aleksandra Poljanića, zamišljena kao trotomna, nastala je kao rezultat projekta “Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom“, pokrenut 2019. godine. Poljičke isprave čuvaju se u Rukopisnoj zbirci Odjeljenja Specijalnih zbirki. Projekt je usmjeren na identifikaciju, transliteraciju sadržaja i stručnu bibliotečku obradu isprava koje su pisane novovjekovnom varijantom zapadne ćirilice, odnosno pismom koje danas najčešće zovemo bosančica, a nastale su na području Poljica, kraja u Dalmaciji koji se nalazi istočno i jugoistočno od Splita.

U oba dijela isprave su donesene hronološki, u dvije verzije: ćiriličnoj i latiničnoj, a svaku ispravu prati faksimil koji omogućava provjeru i eventualnu korekciju čitanja. Na kraju publikacije nalazi se i tabelarni pregled isprava sa podacima o fizičkom opisu i vodenim znakovima. Isprave su pretežno pravnog sadržaja poput oporuka, darovnica, naredbi, odluka, imovinskih ugovora, posudbi, računa, izjava, potvrda itd., a najveći broj čine kupoprodajni ugovori. Ove isprave ne samo da svjedoče zavidan stepen pismenosti, civiliziranosti, društvenog uređenja i organiziranosti Poljičke župe, već predstavljaju i prozor u minuli privatni i javni život te neprocjenjiv faktografski i historiografski izvor.

Imajući u vidu značaj ove publikacije za područje Hrvatske, a posebno Dalmacije, očekuje se i skora realizacija promocije ove publikacije i u Hrvatskoj.

U znak dugogodišnjeg Sporazuma o saradnji, direktori su razmjenili reprezentativne publikacije u izdanju svojih institucija.

Tokom svog boravka u Zagrebu, dr. Ovčina razgovarao je i sa prof. dr. Ivanom Boticom, višim znanstvenim suradnikom sa Staroslavenskog instituta u Zagrebu, inače jednim od recenzenata  obje publikacije Poljičkih isprava  – iz Zbirke Aleksandra Poljanića.