• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor Ovčina posjetio Narodnu i univerzitetnu knjižnicu Slovenije

20 Decembar 2022 Novosti 203 Views

1

Na poziv direktora Viljem Lebana, a uz financijsku podršku CENL-a (The Conference of European National Librarians / Konferencije direktora europskih nacionalnih biblioteka), dr. Ismet Ovčina posjetio je Narodnu i univerzitetnu knjižnicu Slovenije (NUK).

Tokom boravka, razgovarano je o konkretnim poslovnim projektima i nastavku saradnje između ove dvije institucije. NUBBiH i NUK imaju dugogodišnji sporazum o saradnji, a nakon završetka pandemije uzrokovane Korona virusom, želja je da se intenzivira saradnja ove dvije institucije. Sporazumom je predviđeno, pored ostalog:

  •                                    - Razmjena knjiga, magazina, novina, elektronskih izdanja i drugog bibliotečkog materijala, izdatog u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a koje je u interesu kulturnog naslijeđa. Obim i izbor će biti dogovaran od strane                                                  odgovarajućih službi dviju biblioteka.
                                        - Razmjena stručnih, naučnih, bibliografskih i drugih vlastitih izdanja, pri čemu će se ažurno slati izvješća o novoizdatim publikacijama.
                                        - Međubibliotečko pozajmljivanje bibliotečkog materijala u saglasnosti sa Programom Univerzalne dostupnosti publikacija (UAP) prema preporukama IFLA-e, sa olakšicama uslova plaćanja.
                                        - Razmjena stručnjaka u oblasti bibliotekarstva i razmjena iskustava u stručnim procesima.
                                              - Preuzimanje bibliografskih zapisa, neovisno od softverske podrške na kojoj su kreirani.
                                        - Zajednički projekti; izložbe, seminari, konzervacija i restauracija, digitalizacija i dr.
  • Direktor Ovčina darovao je jedan broj značajnih izdanja NUBBiH, uključujući i posljednje izdanje „Sarajevo throught the history: from a neolithic settlement to a metropolis and years of urbicide“ autora Mehmeda Bublina. Direktor Leban je, također, poklonio NUBBiH posebno izdanje NUK-a, „Zdravica“, Francea Prešerna, u kojem se nalazi i faksimil „Zdravice“ cenzurisanog rukopisa. Knjiga je objavljena u povodu predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom.

Također, upriličen je obilazak biblioteke, gdje se direktor Ovčina detaljnije upoznao sa uslovima i radom Nacionalne i univerzitetne biblioteke Slovenije.

Jedna od tema razgovora bila je i saradnja sa dijasporom, gdje je razgovarano o razmjeni građe koja se odnosi na zbirku Slovenica, u koju spadaju nacionalni, teritorijalni, jezični i sadržajni kriteriji odabira građe.