• (+387) 33 275 300
 • ured.direktora@nub.ba
 • Ponedjeljak - Petak
  07:30 - 18:00

Delegacija Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine, VIBBiH na Konferenciji COBISS 2022

19 Oktobar 2022 Novosti 181 Views

Institut informacijskih znanosti Maribor, IZUM

1

IZUM već dugi niz godina organizira međunarodnu konferenciju COBISS koja omogućava stručne susrete bibliotekara i informacijskih znanstvenika u regiji, te razmjenu znanja, mišljenja i iskustava među njima.  

Ove godine, 19. i 20. oktobra 2022. godine, pod sloganom Zajedno jačamo povjerenje u nauku i razvoj, Konferencija se održava u Institutu informacijskih znanosti u Mariboru, kao i online preko Zoom aplikacije.

Konferencija COBISS 2022 je 23. konferencija po redu.

U organizaciji Instituta informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM) i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku IZUM-a iz Maribora, na Konferenciji COBISS 2022 učestvuje trinaest predstavnika biblioteka/knjižnica, članica Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine (ViBBiH), na čelu sa dr. Ismetom Ovčinom, direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i predsjednikom Savjeta COBISS.Net-a:

 1. Azra Smajić Gačević, NUBBiH
 2. Dženana Tuzlak, NUBBiH
 3. Adisa Žero, NUBBiH
 4. Stela Viteškić, NUBBiH
 5. Viktorija Martinčević-Huseinčehajić, FKNSA
 6. Merima Lendo, BGSA
 7. Minela Đelmo, ANUBiH
 8. Fuada Muslić-Haseta, UNSA
 9. Edita Mulaosmanović, UNMO
 10. Marija Smiljanić, APFMO
 11. Belma Avdić-Jusić, KBZE
 12. Azra Suljkanović, KBTZ

Na COBISS konferenciji bit će predstavljeno nekoliko zanimljivih tema iz različitih oblasti nauke, od bibliotekarstva do superračunarstva.

U ime Virtuelne biblioteke BiH, izlaganje na temu Virtual Library of Bosnia and Herzegovina (VIBBIH): challenges and achievements će imati mr. Azra Smajić Gačević, v.d. Virtuelne biblioteke BiH

Pored centralne teme, bit će predstavljene inovacije u sistemu COBISS i mnoge druge zanimljivosti predavača iz regiona i inostranstva.

Osim praćenja stručnog rada i razmjene mišljenja, dobrih praksi i dostignuća sa predavačima, kolegama i ostalim učesnicima, događaj će biti i odlična prilika za umrežavanje.

Preliminarni program možete vidjeti na internet stranici međunarodne COBISS konferencije 2022 (https://conference.cobiss.net/index.php/en/home/).