• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Na Frankfurtskom sajmu knjiga predstavljeni nominirani kandidati za ALMA 2023.

24 Oktobar 2022 Novosti 228 Views

alma_logo_web.jpg

SARAJEVO, 22.oktobra  (FENA) -Memorijalna nagrada Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA) nagrađuje autore, ilustratore, usmene pripovjedače i promotore čitanja koje su nominirane od svjetskih organizacija i biblioteka, saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Imena 251 kandidata iz 64 zemlje zvanično su objavljena tradicionalno na Frankfurtskom sajmu knjiga 19. oktobra. godine. Laureata ove prestižne nagrade u iznosu od 530.000 eura žiri će proglasiti u martu 2023. godine.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, od 2007. godine ispunjavajući sve uvjete, nominacijsko je tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“.

Ove godine, kandidati Bosne i Hercegovine su: Bisera Alikadić, Šimo Ešić, Elmira Mekić, Ranko Risojević, iz Bosne i Hercegovine, te Ismet Bekrić i Valerija Skrinjar-Tvrz koji žive u Sloveniji.

Astrid Lindgren rođena je 1907. godine u Švedskoj. Njena djela prevedena su na više od 95 jezika što je čini jednom od najpopularnijih pisaca dječije književnosti. Stekla je slavu stvorivši književnu junakinju Pipi Dugu Čarapu. Astrid Lindgren je bila istaknuta u razvoju književnosti za djecu kao umjetničke forme. 

Umrla je 2002. godine u Stokholmu, kada je i Švedska vlada u njenu čast ustanovila nagradu Astrid Lindgren. Ova globalna nagrada dodjeljuje se svake godine osobi ili organizaciji za njihov izuzetan doprinos književnosti za djecu i mlade.

Jedan od ciljeva nagrade jeste privući nadarene pripovjedače, autore i ilustratore, te ih ohrabriti da stvaraju kvalitetnu književnost. 

Izvor: (FENA) E. F.