• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH na 8. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici

24 Oktobar 2022 Novosti 220 Views

1

SARAJEVO/PODGORICA, 21. oktobra (FENA) - U organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice i uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore u Bemex areni, od 18. do 22. oktobra održava se 8. Internacionalni sajam knjiga. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je, među brojnim izlagačima iz Crne Gore i regiona, prezentirala i svoju izdavačku produkciju.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković svečano je otvorio 8. Internacionalni Sajam knjiga te kazao da Sajam, iz godine u godinu, sve bolje kotira na kulturnoj mapi regiona.

- Ovaj sajam polako, ali sigurno postaje sigurna adresa za sve važne izdavače u ovom dijelu Zapadnog Balkana. Ovaj sajam šalje poruke tolerancije, afirmacije neprolaznih vrijednosti kao što su multikulturalizam, antifašizam, evropejstvo - istakao je Vuković.

Ovogodišnji sajam prilika je, kako su istakli organizatori, da se promoviše rad crnogorskih izdavača i autora, ali i regionalnih i evropskih pisaca i izdavača. Na Sajmu učestvuje više od pedeset izdavača iz Crne Gore i zemalja regiona.

Tokom Sajma, organizovani su susreti s piscima, tribine, okrugli stolovi i radionice, a u okviru tih formi predstavljena je savremena crnogorska autorska i izdavačka scena, kao i pisci i produkcije inostranih izdavačkih kuća.

- Direktor NUBBiH Ismet Ovčina je istakao tradicionalno dobru kulturnu saradnju Bosne i Hercegovine i Crne Gore te da NUBBiH, nastupom na 8. ISK u Podgorici, potvrđuje predanost misiji kulture, obrazovanja i nauke odnosno vrijednostima koje brišu granice i grade mostove - saopćio je NUBBiH. 

Izvor: (FENA) D. Ć.