• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

ISMET OVČINA NA OTVARANJU OBNOVLJENOG PROSTORA RICHELIEU – NACIONALNE BIBLIOTEKE FRANCUSKE (BNF)

15 Septembar 2022 Novosti 528 Views

5

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina prisustvovao je otvorenju restauriranog prostora Richelieu BnF (Pariški centar), na poziv Nacionalne biblioteke Francuske (BnF).

Na svečanom otvorenju izložbe susreo se sa predsjednicom Nacionalne biblioteke Francuske, Laurence Engel sa kojom je razgovarao o daljoj međunarodnoj saradnji ove dvije biblioteke.

Richelieuov prostor BnF-a, 17. septembra u povodu Dana evropske baštine u potpunosti će otvoriti svoja vrata nakon druge faze radova koji su trajali ukupno deset godina. Mjesto Richelieu rezervirano je za rukopise odjela, grafike i fotografije, kovanice, antičke medalje, izvedbene umjetnosti i muziku, karte i planove.

Prostor Richelieu čuva 22 miliona predmeta i dokumenata od antike do danas. Tamo će ih biti izloženo 900 umjetnina, uz planirane rotacije.

Svečana manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Emmanuela Macrona, predsjednika Republike Francuske.

Direktor Ovčina je ovu priliku iskoristio i razgovarao sa jednim brojem prisutnih direktora nacionalnih biblioteka. Razgovarano je o međunardnoj saradnji, mogućim konferencijama, sastancima i kulturnoj razmjeni saradnika, koji bi svojim iskustvima poboljšali rad biblioteka.

Inače, sljedeća konferencija CENL-a (sastanak direktora nacionalnih biblioteka Evrope) održat će se u Parizu naredne godine.

U intenzivnom rasporedu  sastanaka, dr. Ovčina je razgovarao i sa Gaëlle Bequet, direktoricom Međunarodnog ISSN centra, koja je i član Upravnog odbora časopisa Bosniaca, izdanja NUBBiH.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je pristupila mreži ISSN 1998. godine i od tada aktivno učestvuje u radu mreže sa publikacijama registrovanim i izdatim u Bosni i Hercegovini. Pored ustaljenog rada ISSN centra BiH, angažman u radu ISSN mreže je imao dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, koji je bio i član Upravnog odbora Međunarodnog ISSN centra u Parizu od 2010. do 2018. godine.

U ime ISSN centra BiH, dr. Ovčina je izrazio interes Centra da bude organizator Regionalnog sastanka ISSN mreže u Sarajevu, a o čemu će se razgovarati u narednom periodu.