• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor NUBBiH Ovčina predsjedavao Sedmom sjednicom Savjeta COBISS.Net-a

13 Septembar 2022 Novosti 223 Views

 1

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i predsjednik Savjeta COBISS.Net-a Dr. Ismet Ovčina predsjedavao je Sedmom sjednicom Savjeta COBISS.Net-a, koja je održana putem aplikacije Zoom.

Savjet COBISS.Net čine direktori nacionalnih biblioteka i rukovodioci COBISS centara sedam zemalja (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverna Makedonija, Bugarske i Albanije). U COBISS.Net-u sudjeluje 1.445 biblioteka iz regiona, saopćeno je iz NUBBiH.

Osim predstavnika nacionalnih biblioteka i rukovodilaca COBISS centara sjednici je prisustvovao i Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM).

Na Sjednici se razgovaralo o Projektu razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.Net-a, te je moguća i finansijska podrška bibliotekama članicama COBISS.Net-a.

Sredstva će biti dodijeljena članicama na osnovu akcionog plana i prijedloga, a IZUM preporučuje promociju novih funkcionalnosti ili uključenje novih biblioteka. Svaka od zemalja članica predstavila je svoj plan i program.

Predstavnici Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine (Ismet Ovčina i rukovoditeljica VIBBiH Azra Smajić Gačević) predstavili su plan razvoja i širenje COBISS mreže u Bosni i Hercegovini.

Ove godine, 19. i 20. oktobra 2022. godine, pod sloganom "Zajedno jačamo povjerenje u nauku i razvoj", konferencija će biti održana u Institutu informacijskih znanosti u Mariboru, kao i online preko Zoom aplikacije.

Na COBISS konferenciji bit će predstavljeno nekoliko zanimljivih tema iz različitih oblasti nauke, od bibliotekarstva do superračunarstva. Pored centralne teme, bit će predstavljene inovacije u sistemu COBISS i mnoge druge zanimljivosti predavača iz regiona i inostranstva.

Izvor: FENA