• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U NUB-U BIH DODIJELJENA UVJERENJA O UNAPREĐENJU U VIŠA STRUČNA ZVANJA

09 Septembar 2022 Novosti 243 Views

DSC 0742

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH danas je upriličena svečana dodjela uvjerenja o unapređenju u viša stručna zvanja. Kontinuirano obrazovanje bibliotekara i bibliotečkih djelatnika te vrednovanje njihovog rada i postignuća u struci, važan je dio višedecenijske misije Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Dodjela viših stručnih zvanja jeste jedan od načina na koji, u skladu sa Zakonom o bibliotečkoj djelatnosti i nadležnim aktima Biblioteke, a posebno Pravilnikom o stručnim zvanjima u bibliotečkoj djelatnosti, NUBBiH zaslužnim bibliotekarima i istaknutim bibliotečkim djelatnicima priznaje doprinos koji su ostvarili u sklopu svog profesionalnog rada u bibliotečkoj djelatnosti. Pod ostvarenim rezultatima u radu podrazumijeva se ispoljena sposobnost za samostalno organizovanje stručnog i naučnog rada, objavljeni stručni odnosno naučni radovi, učestvovanje u naučnim istraživanjima za unaprijeđenje bibliotečke djelatnosti i doprinos u osposobljavanju i usavršavanju stručnog bibliotečkog kadra.

Svečanu promociju i dodjelu zvanja ispred nadležne Komisije za dodjelu viših stručnih zvanja i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH izvršili su dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, mr.sci. Amra Rešidbegović, predsjednica komisije i mr. sci. Biljana Zarić, sekretar komisije.

Uvjerenje o unapređenju u više stručno zvanje bibliotečki savjetnik dodijeljeno je: Bavčić Muberi (Orijentalni institut u Sarajevu), Demirović Hatidži (Biblioteka Sarajeva) i Tuzlak Dženani (Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine), dok su u više stručno zvanje viši bibliotekar unaprijeđeni Grabovica Adelaida (Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine) i Kisić Zoran (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske). 

Dobitnici viših stručnih zvanja potpisali su i Etički kodeks baziran na smjernicama, kodeksima, manifestima i deklaracijama IFLA-e, EBLIDA-e, ALA-e i dr., a koji obavezuje nositelje višeg stručnog zvanja na kodeks profesionalnog ponašanja na polju bibliotečko-informacijske djelatnosti.

U ime dobitnika, zahvalila se Demirović Hatidža, voditeljica Službe za razvoj, matične poslove i edukaciju JU Biblioteke Sarajevo, inače dugogodišnja direktorica JU Biblioteke Sarajeva.

„Kao uposlenici Biblioteke Sarajeva i nekome ko se bavi edukacijom kadrova, naših dragih perspektivnih mladih kolegica i kolega u školskim i specijalnim bibliotekama, iznimno mi je zadovoljstvo postati bibliotečkom savjetnicom, ovdje, pri NUB-u koji pomno prati razvoj struke proteklih decenija. Upravo zbog prirode svoga posla, cijenim kako ovo nije samo zvanje, ili isključivo moje dostignuće – nego ga doživljavam kao jedan stručni, ali rekla bih i pravni prostor, koji upravo omogućuje napredak u razvoju potencijala mladog kadra u našim institucijama, školama i bibliotekama, a to je čini mi se, svrha našeg posla: prenos znanja i ulaganje u budućnost“, istakla je Hatidža Demirović.

Na kraju, direktor Ovčina u svoje lično ime i u ime kolektiva NUBBiH čestitao je nosiocima stručnih zvanja i poželio svima puno sreće u njihovom profesionalnom radu, na afirmaciji bibliotekarstva i bibliotečko-informacijske djelatnosti u društvu, te najavio da NUBBiH nastavlja dalje aktivnosti na ovom planu, a u časnoj misije kulture, obrazovanja i nauke.