• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dr. Ovčina razgovarao sa predsjednikom Društva pisaca za djecu i mlade

20 Septembar 2022 Novosti 219 Views

 

1

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, susreo se Kučuk Fahrudinom, novoizabranim predsjednikom Društva pisaca za djecu i mlade pri Društvu pisaca za BiH. Inače, Fahrudin Kučuk, višestruko je nagrađivani dječiji pisac, direktor Festivala dječije umjetnosti i dvostruki kandidat za svjetsku nagradu „Astrid Lindgren“, za šta ga je kao jedini nominator za Bosnu i Hercegovinu predložila Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Ismet Ovčina i Fahrudin Kučuk razgovarali su o nastavku saradnje na razvijanju i podsticanju navike čitanja kod djece najmlađeg uzrasta, te aktivno promovisanje dječijih pisaca, animatora i drugih promotora pisane riječi za djecu i mlade. Jedan od projekata koji bi se u bliskoj budućnosti trebao početi reallizirati, jeste, prevođenje knjiga za djecu i mlade na engleski jezik. Nedostatak prijevoda i bosanskohercegovačke književnosti za djecu i mlade na stranim jezicima u izvjesnoj mjeri ograničava i sputava promociju naših dječijih autora u svijetu, na čemu bi se u narednom periodu trebalo posebno angažovati.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, dugi niz godina jedino je nominacijsko tijelo iz BiH za nagradu Astrid Lindgren ovlašteno od Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council) i predlaže kandidate iz naše države, dajući im šansu da na taj način učestvuju na natjecanju za najprestižniju nagradu za dječiju književnost u svijetu.